logo

Na okraji na Orave – zážitkové ubytovanie na ranči

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Prednedávnom sme sa vrátili z nášho rodinného výletu na Orave. Mali sme šťastie na pekné počasie a tak sme si pár dní v pre nás nie známom kraji veľmi užili. Keďže sme navštívili pekné miesta (a mnohé sme ani nestihli), chcela som moje tipy spísať do článku na blog. Nevedela som však začať. A aj keď som to neplánovala, musím vám najprv napísať o našom ubytovaní. Lebo je to na samostatný článok. Tak teda začnime! Vitajte Na okraji na Orave – v zážitkovom ubytovaní na ranči, na konci oravskej dedinky Novoť, ó áno skoro na konci sveta :)

Na okraji na Orave

Verím, že som slovami o konci sveta nepobúrila oravských lokalpatriotov, myslím to však v tom najlepšom zmysle slova. Na Orave som prvýkrát strávila niekoľko dní a to prostredie, pokoj a poriadok na dedinách, ako aj krása okolitej prírody mi veľmi učarovali.

Keď som vymýšľala, kam v rámci Slovenska sa s rodinou vyberieme na dovolenku, padol mi ranč v Novoti do oka. Zážitkové ubytovanie na ranči ponúka Klaudia s rodinou, ktorí sa o gazdovstvo starajú. Ruch hlavného mesta sme chceli vymeniť za pokojné prostredie, preto nás domček „Na okraji“ oslovil. Ubytovanie som objednala priamo cez stránku, kde si podľa kalendára dostupnosti viete hneď pozrieť voľné termíny. Na leto ich zostávalo už len pár.

Život na ranči

Domček stojí vedľa jazdeckej haly. Život na ranči s množstvom zvierat je rušný, no aj tak som mala v našom ubytovaní pocit dostatku súkromia. Súčasťou domu je veľká krytá terasa, kde sme často a radi sedávali. Na elektrickom grile sme si rýchlo prípravili niečo zjesť, v domčeku sa však nachádza aj malá kuchynka. Ak sme si nevarili, využili sme aj donášku z dediny.

Na Orave ma prekvapil svieži ranný vzduch. Až som sa zháčila, či som chlapcom zbalila dosť teplého oblečenia. Boli však stále v takom pohybe, že zime nedali šancu. Rána s erdžiacimi koníkmi a mačiatkami motajúcimi sa pod nohami si budem dlho pamätať. Doma sa z postele nemôžem zdvihnúť bez toho, aby som nepobudila deti, no tu asi zaúradoval spomínaný oravský vzduch a zatiaľ čo všetci spali, vychutnala som si kávu a raňajky na terase sama so sebou.

Oravská príroda

Dni sme trávili oddychovo a urobili sme si do okolia zopár výletov. Už len prechádzky po okolitých kopcoch mali úžasné čaro. Hneď nad rančom, na samote na kopci stojí maringotka, kde sa tiež dá ubytovať. Bola som ju omrknúť, romantika jak hrom. Z ranča je pekná prechádzka aj na rozhľadňu.

Jazda na koni

Veľkým zážitkom bola pre mňa jazda na koni. Prvýkrát v živote. Vôbec som nevedela, čo od toho čakať. No bolo to úžasné. Toto krásne dorozumievanie a ladenie sa s koňom prostredníctvom jemných pohybov rúk a nôh mi učarovalo. Isto si ešte niekedy jazdu na koni vyskúšam. Ak ste to nezažili, odporúčam vám to tiež. Na ranči si môžete zajazdniť, aj keď nie ste ubytovaní, stačí sa objednať.

Zážitky na celý život

Toľko by som tu toho ešte popísala… Zážitkov z ranča mám naozaj kopec. Každé ráno a večer šla Klaudia dojiť kozy, kto chcel, mohol sa pridať. A kto chcel ochutnať, tomu sa dostalo nielen kozieho mlieka, ale aj skvelého kefíru. Keďže som vyrastala na domácom kravskom mlieku, bolo mi to veľmi blízke. Aj kúpanie v jarku mi pripomenulo moje detstvo. Pohľad na naše deti výskajúce v potoku na klzkých kameňoch, ich radosť, keď sa od potoka viezli na poníkovi, to sú pre mňa obrazy, ktoré si so sebou budem nosiť ešte dlho.

Kúpanie v jarku mi pripomenulo detstvo.

Aj preto som sa s vami cez blog chcela podeliť o krásne okamihy z oravského ranča Na okraji. Lebo takú príjemnú atmosféru, bezprostrednosť a srdečnosť ľudí som už dlho nezažila.

Ela

Ďakujem, že ste si prečítali môj článok. Ak sa vám páčil, môžete ho zdieľať. Boli ste už na Orave? Čo vás najviac oslovilo? podeľte sa dole v komentároch.

4 thoughts on “Na okraji na Orave – zážitkové ubytovanie na ranči”

    • ďakujem ti Pati, ty ako nadšená cestovateľka si tam isto prídeš na svoje. Nám sa páčilo veľmi preveľmi :)

  1. Ela! Krásne si to spísala! Bola som tam v maringotke minulý víkend a bola to pastva pre dušu! Mám to šťastie, že Klaudia ja moja kamarátka a poznám aj celú jej rodinu. Inšpiratívni ľudia. veľmi autentickí <3

    Krasny zvysok leta!
    Žaneta

    • Ahoj Žaneta, tak to sme sa minuli o pár dní. Veru je to nádhera… Ďakujem za tvoje dojmy. Krásne leto aj tebe :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.