logo

Domáci hamburger

hamburger, hranolky, drink,

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už dlhšie som tu nepridala poriadny mäsový recept. Aj keď mäso doma varím, najčastejšie to býva hydina či ryby. Točím dookola moje rýchlovky a tak mi ani nenapadlo pridať vám sem niečo mäsité. Keďže sme však mali dobrú hovädzinu, prišiel na chuť domáci hamburger alebo lasagne. Keďže recept na lasagne už máte na blogu, urobíme si spolu burger!

Domáci hamburger je pre mňa taký pôžitok, malý chuťový výlet za hranice bežných domácich jedál. Pripraviť si dobrý burger nie je žiadna veda, no oplatí sa dodržať zopár rád.

Raz som našla v časopise recept na hamburger, ktorý mi veľmi chutil. Vravím si, no tak toto je super recept, musím si ho odložiť. A potom som časák stratila :) Ale vlastne tam som sa dočítala, že mäso netreba nijako špeciálne dochucovať, len pred opečením trochu osoliť a okoreniť. Ja som predtým miešala mleté mäso s horčicou, vajíčkom, aby bolo dobre dochutené, aby držalo a tak.

Takže som pochopila, že dobré a čerstvé hovädzie mäso je super samo o sebe. Ostatné suroviny si môžete zvoliť podľa seba a o záverečné vychutenie sa postará aj omáčka či majonéza v žemli.

Ako na dobrý burger?

  • vyberajte kvalitné mäso od mäsiara
  • jedna porcia mäsa je cca 150-170 g, rátajte však s tým, že je to naozaj sýta porcia
  • žemľu si vopred opečte, pred podávaním potrite dressingom
  • slaninu si môžete opiecť dochrumkava tiež vopred
  • mäso tvarujte širšie ako je žemľa (pečením sa stiahne), pomôže vám aj forma na hamburgery
  • mäso sa opeká/griluje tesne pred podávaním
  • mäso stačí pred opečením osoliť a okoreniť
  • aby mäso pri manipulácii držalo tvar, použite širokú obracačku alebo iné vhodné grilovacie náradie.

Domáci hamburger

  • 150-170 g mletého hovädzieho mäsa /1 porcia/
  • soľ a čierne korenie z mlynčeka
  • hamburgerové žemle
  • šalát
  • plátky syra cheddar
  • nakrájaný paradajka
  • červená cibuľa na plátky
  • plátky slaniny
  • podľa chuti – majonéza, BBQ omáčka na potretie žemle
  • extra – bylinky, chilli papričky alebo omáčka

Mleté mäso rukami premiesime a navážime si cca 150 g kôpky. Vytvarujeme z nich placky širšie ako je žemľa na priereze (mäso sa pri opečení stiahne).
Žemle rozkrojíme a opečieme nasucho. Plátky slaniny tiež opečieme, odložíme bokom.
Mäso osolíme a okoreníme. Z každej strany opečieme na grile 5-7 minút. Rovnako dobre vám však poslúži aj grilovacia panvica. Ku koncu uložíme na mäso 1-2 plátky cheddaru, aby sa roztopil.
Plníme do burgrov.

Moje vrsvenie: žemľa s dressingom – šalát – mäso – syr – slanina – paradajky – cibuľa – žemľa s dressingom.

Podávame s hranolkami. Ak sa vám žiadajú iné, než klasické zemiakové, urobte si napríklad batátové alebo zelerové hranolky.

Aké sú vaše vychytávky pri príprave domáceho burgra? Vyskúšali ste môj recept?
Podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Tento článok vznikol v spolupráci s eshopom Tescoma.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.