logo

Recenzia knihy How to photograph food /Beata Lubas/

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V tomto článku by som vám chcela napísať moju recenziu na knihu How to photograph food od fotografky jedla Beaty Lubas.

Beata Lubas je pôvodom Poľka žijúca v Anglicku a na instagrame pôsobí ako @bealubas, kde som aj začala sledovať jej tvorbu. V podstate je pre mňa instagram skvelým zdrojom inšpirácie food fotografie a vďaka nemu som objavila množstvo blogerov, fotografov a tvorcov, ktorí sa venujú fotografii jedla na svetovej úrovni. Keď som zaregistrovala, že Bea vydala knihu o fotení jedla, dala som si ju na wishlist a objednala na Vianoce.

How to photograph food

Kniha vyšla v roku 2020, je písaná v angličtine a zatiaľ sa asi nechystá jej preklad do slovenčiny alebo čestiny. Je však zrozumiteľne napísaná a dobre sa mi čítala.

Beina knižka má sedem kapitol. V úvode sa venuje technickým parametrom a vybaveniu na fotografovanie. ISO, clona a uzávierka sú dôležité pri každom fotení, aj jedla, a ak ste ich ovládanie doteraz úspešne obchádzali, autorka vám to jednoducho vysvetlí. Ku všetkému má príklady v podobe svojich fotografií, čo pomáha veci lepšie pochopiť.
Dá vám tipy na základné vybavenie štúdia, či ktoré rekvizity na fotenie si zaobstarať. A neľakajte sa, že vy žiadne štúdio nemáte! Na fotenie jedla vám stačí malý priestor doma v blízkosti okna (ak chcete fotiť pri dennom svetle).

Svetlo, kompozícia, foodstyling

Beata sa v knižke venuje foteniu pri prirodzenom dennom svetle. Ukáže vám, ako sa dá svetlo využiť a vhodne nasmerovať. Páčia sa vám svetlé fotky? Alebo ste fanúšikom dark mood? Či už chcete vytvoriť dramatický tón alebo pokojnú atmosféru, tu sa dozviete, ako správne tvarovať svetlo. Pretože veľakrát sa wow efekt na fotke dá dosiahnuť práve svetlom a dobré svetlo je základ fotografie.

Okrem svetla je pri food fotografii dôležitá kompozícia a styling. Veľmi sa mi páčilo spracovanie týchto kapitol. Aj vďaka názorným ukážkam som si lepšie uvedomila jednoduché spôsoby, ako docieliť, aby fotka jedla vyzerala pútavo.

A to nie je všetko

Samostatná kapitola je venovaná úprave fotografií. Bea používa na ich úpravu Lightroom Classic. Ja síce používam Lightroom, ale tieto programy majú mnoho nástrojov rovnakých či podobných. Vďaka Beate som sa týmito nástrojmi lepšie zoznámila.

V knižke je aj niekoľko pekných rozhovorov s ďalšími fotografkami jedla. Veľmi ma povzbudilo, že každá z nich má svoj pohľad na túto prácu a pristupuje k nej svojim jedinečným štýlom.

Aj keď som knihu prečítala za pár dní, určite sa k nej vrátim a budem znova listovať kapitolami. Je v nej veľa užitočných vecí, ktoré si chcem pripomenúť a hlavne „prežiť“ za objektívom. Lebo teória je jedna vec, ale inak ako praxou sa dobrej fotke nedá naučiť. :)

Komu knihu odporúčam?

Všetkým nadšencom fotografie jedla, ktorí sa jej venujú či už formou záľuby alebo pracovne. Ja som o food fotku „zakopla“, keď som založila blog v roku 2015. Zo začiatku som tomu ale neprikladala veľkú váhu. Mnoho vecí som sa učila metódou pokus – omyl. Až postupne som si začala uvedomovať, že peknou fotkou môžem ľudí nielen osloviť na vyskúšanie receptu, ale tiež vytvoriť vhodnú atmosféru, vyvolať spomienky.

K tejto téme je dnes na internete veľa dostupných informácií. Nájdete kopec článkov, pdf-iek zdarma, ako aj spoplatnených online kurzov. Na každého funguje niečo iné. V tejto knižke je dobre zhrnutý základ food fotografie. Je to taká učebnica ktorú sa oplatí mať v knižnici. Veľa informácií z nej sa dá využiť aj pri produktovej fotografii všeobecne.

Knihu som objednávala z Martinusu a keďže ju nemali na sklade, dodanie trvalo asi tri týždne. Pri písaní článku som však videla, že pár kusov majú naskladnených.

Moje ďalšie knižné tipy nielen o jedle nájdete tu.

Čítali ste už knihu How to photograph food? Oslovila vás? Dajte mi vedieť v komentári.

Bol pre vás tento článok užitočný? Môžete ho zdieľať ďalej!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.