logo

Špenátová polievka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aký je váš vzťah so špenátom? Vrelý a plný lásky, alebo vás pri pomyslení na špenátový prívarok hneď strasie? Mám taký pocit, že špenát to u mnohých nemá ľahké. Aj mne sa vracajú spomienky z detstva a teda špenát nebol v top trojke obľúbených jedál :) Ale aby som bola presná, ja som v detstve špenát nejedla. Akože nie odmietala, ale tuším ani neochutnala. Vedela som, že väčšina naňho frfle, v školskej jedálni vyzeral všelijako a doma sa nevaril. Ani ako prívarok, ani ako špenátová polievka. Skrátka, nepamätám si, že by mi vyslovene nechutil, len som asi nejedla jedlo so špenátom. Šancu som mu dala až v dospelosti a pred pár rokmi ho začala používať vo svojej kuchyni.

Veľmi som si obľúbila čerstvý špenát. Keď je mladý, je skvelý do šalátov, alebo ho chvíľu podusím a pridám do jedla. Dokonca aj tu na blogu mám zopár tipov, ako ho využiť.
Dnes sa ale bude variť špenátová polievka z mrazeného špenátového pretlaku. Používate ho? Ja z neho dokonca pečiem aj tortový korpus. Je krásne zelený a zatiaľ nikto nezistil, že torta je tak pekne sfarbená vďaka špenátu. Potom, keď to ľuďom poviem, tak ostanú prekvapení. Raz vám sem dám aj ten recept. Ale teraz už poďme na polievku!

Špenátová polievka

  • 1 balenie mrazeného špenátového pretlaku
  • 4-5 zemiakov
  • 1 cibuľa
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany (voliteľné)

Do hrnca dáme variť zemiaky s bobkovým listom, korením cesnakom a cibuľou. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme zeleninový vývar a špenátový pretlak. Privedieme do varu a povaríme 10 minút. Dochutíme soľou. Mixérom rozmixujeme na hladký krém. Podľa chuti môžeme zjemniť smotanou. Podávame s krutónmi. Dobrú chuť!

Ste polievkové typy? Uvarte si aj iné z mojich obľúbených polievok!
Ak vyskúšate špenátovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

5 thoughts on “Špenátová polievka”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.