logo

Tvarohové cesto – na šúľance, gule aj pirohy

makové šúľance

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Šúľance som si obľúbila až ako dospelá. Hlavne preto, že sú s makom, ktorý milujem. Vlastne sa ani nepamätám, že by sme ich v detstve nejako často jedávali. Každopádne, zemiakové šúľance mám rada, je však s nimi trošku väčšia babračka ako s týmito. Zemiaky treba uvariť, nechať vychladiť, postrúhať,… priznávam, že vždy sa mi to nechce. Preto táto moja obmena, rýchle tvarohové cesto – na šúľance, gule aj pirohy! Áno, 3v1 :) Okrem toho, že príprava je rýchlejšia, s cestom sa aj výborne pracuje. Jasné, pokiaľ nemáte stroj na šúľance (ak niečo také existuje), vyšúľať si ich musíte ručne, ale verím, že aj tak oceníte výhody môjho receptu. A ak sa vám nechce šúľať, pripravte si z cesta slivkové gule, či pirohy plnené podľa chuti. Náš synček má rád všetky tri verzie.

Tvarohové cesto – rady pri príprave

  • Cesto robím najčastejšie z hladkej múky, prípadne pridám trochu polohrubej, čo mám doma.
  • Časť múky môžete nahradiť celoznnou, ak ju máte radi.
  • Podľa toho, aký vodnatý je tvaroh, si cesto môže pýtať trochu viac či menej múky, čo budete cítit pod rukami. Malo by byť nelepivé.
  • Cesto môžete hneď spracovať, alebo si pripraviť vopred. Jeden deň vydrží v chladničke.

Tvarohové cesto – na šúľance, gule aj pirohy

Suroviny:

  • 250 g hladkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 200 g múky (hladkej, časť môžete nahradiť celozrnnou)
  • štipka soli

Postup:

Všetky suroviny vymiesime na kompaktné cesto. Pomúčime si dosku a tvarujeme podľa chuti:

Šúľance: cesto krájame na menšie časti, z ktorých šúľame valčeky. Varíme v osolenej vriacej vode 8-10 minút.

Pirohy: cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na štvorce a naplníme lekvárom. Spojíme a varíme v osolenej vriacej vode 10 minút.

Slivkové gule: z cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na placky. Do každej placky zabalíme celú slivku a vyformujeme guľu. Varíme vo vriacej osolenej vode cca 10-12 minút.

TIP: Ak si pripravíte väčšie množstvo cesta, môžete si šúľance, pirohy či gule aj zamraziť. Po vytvarovaní ich surové rozložte na tácku a odložte do mrazničky. Keď sa zamrazia, vsypte ich do vrecúška.

pirohy s makom

Pirohy plnené slivkovým lekvárom, posypané makom a cukrom, preliate rozpusteným maslom. Nebo :)

Slivkové gule posypané orechami. Pokojne aj makom, strúhankou, alebo čím máte radi!

makové šúľance

Ak vyskúšate toto tvarohové cesto podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

13 thoughts on “Tvarohové cesto – na šúľance, gule aj pirohy”

  1. Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, ci by šúľance boli vhodné napríklad aj so sladkou kapustou? Či kvôli tvarohu sa to nebude hodiť? Myslela som na spôsob specli
    Ďakujem
    Zuzana

  2. Výborné cesto, už som z neho robila ovocné guľky aj šúľance a veľmi vydarené. Ďakujem za super recept. Ľubka

  3. Chystam sa mrazit slivkove gule, v tomto recepte sa pise hlaka muka, v recepte Slivkove gule zasa polohruba. Minule som robila podla teba z polohrubej a ked som tvarovala gule cesto sa mi zacalo trhat. Neviem cim to mohlo byt. Ktoru muku je lepsie pouzit? Alebo je to jedno? Dakujem

    • Ahoj Nika, áno je to jedno si myslím. Asi som dávala predtým polohrubú, teraz častejšie dám hladkú. Ale už aj krupicu som prisypala, keď som mala málo múky:) Ak sa cesto lepí, stačí pridať trochu viacej múky. Záleží aj od tvarohu – ako veľmi je mokrý. Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.