logo

Kurací vývar

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Kurací vývar je pre mňa synonymom nedele. Už odmalička sa u nás doma v nedeľu „postavilo na polievku“ a o dvanástej sme celá rodina sedeli pri stole nad plným hrncom poctivého horúceho vývaru. Vývar z kostí sme volali aj rezancová polievka, lebo k nej mamka pripravovala domáce rezance. A tak pokračujem v rodinnej tradícii aj ja a v nedeľu sa u nás varí vývar. Nie vždy musí byť len kurací, rada pridávam aj hovädziu špikovú kosť a ak mám domáceho kohúta či sliepku, je o silný vývar postarané.

Chcela by som sa s vami podeliť o jednoduchý postup, ako si pripraviť kurací vývar. Je chutný ako polievka, ale aj ako základ do omáčok či iných jedál. Domáci vývar si môžete zamraziť a vytiahnuť kedykoľvek na ďalšiu prípravu. Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, len zopár dobrých kostí, zeleninu a pár hodín času.

Domáci kurací vývar

Aké kosti použiť?

Môžete kúpiť celé kurča, ktoré vykostíte. Prsia a stehná použijete napríklad na tento chutný pekáč a z trupu uvaríte polievku. Ideálne je k trupu pridať aj 1-2 hovädzie špikové kosti. Ak chcete vývar čisto kurací, pridajte viac trupov. Občas dám aj jedno kuracie stehno, z ktorého je potom mäso do polievky.

Dĺžka varu

Tu platí, že čím dlhšie, tým lepšie. Vývar uvarený za dve hodiny je taká silnejšia voda. Doprajte mu aspoň 3-4 hodiny jemne bublať na slabom ohni. Ak sa veľa vody vyparí, trochu dolejte. Hovädzí vývar sa pokojne môže variť až 12 hodín.

Dochutenie

Vegeta to nebude :D Na vývar stačí čierne korenie, ktoré pridávam po odobratí peny. Soľ dávam ku koncu varenia.

Zelenina

Zeleninu dávam asi v polovici varenia. Základom je mrkva, petržlen, zeler a cibuľa. Cibuľu môžete použiť červenú, dodá mu farbu. A inak, vývar znesie veľa, takže pokojne použite zvyšky, ktoré treba spotrebovať. Hodí sa kaleráb, zemiak, pór, stopkový zeler,…

Pomohli vám moje tipy ako na kurací vývar? Máte ďalšie finty? Podeľte sa o ne v komentároch.

A toto je môj recept na kurací vývar:

  • 700 g kuracích trupov
  • 1 ks kuracie stehno (nemusí byť)
  • 1-2 hovädzie špikové kosti
  • 1 cibuľa
  • 3-4 veľké mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/4 koreňa zeleru
  • čerstvá (sušená alebo mrazená) vňať – petržlen, zeler, magi,…
  • 4-5 litrový hrniec

Do hrnca vlejeme 4 litre studenej vody, pridáme kosti a uvedieme do varu. Pridáme umytú cibuľu, z ktorej sme olúpali iba najvrchnejšiu šupku. Tvoriacu sa penu zbierame sitom, kým sa dotvorí. Vývar necháme jemne bublať a asi po 1,5 hodine pridáme očistenú zeleninu a korenie. Necháme ďalej jemne pobublávať, varíme odkryté. Ak treba, dolejeme trocha vody, nie však pred koncom varenia. Celková dĺžka varenia je aspoň tri hodiny, pokojne aj 4-5 hodín.

K domácemu vývaru si pripravte domácu mrveničku, jej príprava je rýchlejšia ako u rezancov a chutí znamenite.

Ak vyskúšate kurací vývar podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.