logo

Domáca mrvenička

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Nedeľný obed, to u nás vždy znamenalo, že sa varí poctivý vývar. Slepačí, hovädzí, či z morky, ku ktorému bola domáca cestovina. Až neskôr, keď prišli do obchodov cestoviny všetkých tvarov, bolo jednoduchšie kúpiť ich než vyrobiť. Ale ten nedeľný obraz, keď otec čistil zeleninu do polievky, zatiaľ čo mama vaľkala cesto a ostrým nožom precízne krájala čo najtenšie rezance, mi ostal v pamäti dodnes.

A domáce rezance sú teda iná frajerina, ale ja vám trochu ušetrím čas a bude sa pripravovať domáca mrvenička. Je rovnako chutná, ale cesto netreba rozvaľkať ani prácne krájať. Len nastrúhať. U nás je teraz v kurze, lebo synček ju má v polievke radšej ako večne utekajúce rezance :)

Domáca mrvenička pre celú rodinu:

  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 ČL soli

Z múky, vajíčka a soli si vypracujeme cesto. Ak máte väčšie vajíčka, pridajte trocha múky. Cesto rukami miesime pár minút, má byť však tvrdšie, aby sa dobre strúhalo. Pripravíme si čistú kuchynskú utierku a na veľkom strúhadle nastrúhame cesto na drobné kúsky. Rukami ich rozhodíme po celej utierke, môžeme poprášiť múkou, aby sa kúsky cesta veľmi nelepili. Varíme v osolenej vriacej vode cca 5-8 minút, treba ochutnať, či sú uvarené. Podávame k domácemu vývaru či fazuľovej alebo inej chutnej polievke. Dobrú chuť!

Ak nechcete spotrebovať celú mrveničku naraz, uvarte len polovicu množstva. Druhú polovicu nechajte na utierke celkom vysušiť. Odložte si ju do sklenej nádoby na ďalšie použitie.

Ak vyskúšate domácu mrveničku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

5 thoughts on “Domáca mrvenička”

  1. Dobry den,
    chcela by som sa opytat, ci by sa dala mrvenicka urobit len z polohrubej muky, popripade pridat aj celozrnnu muku, dakujem

    Zuzana

  2. Ja som tento recept dnes spravila k fazulovej polievke. Tato mrvenicka je velmi dobra. Pouzila som len polovicu a druhu som vysisila na neskorsie pouzitie. Dakujem za tento velmi dobry recept a opis postupu.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.