logo

Jablkovo-makové muffiny

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jedného dňa som sa zobudila so silným presvedčením, že potrebujem makové muffiny. Som makoholik, poctivú makovú štrúdľu by som povýšila medzi slávnostné torty a rezance alebo šúľance s makom by som pokojne jedla každý deň. (No dobre, tak trikrát do týždňa určite.) Takže keď som jedného dňa vstala a dostala chuť na makové muffiny, nebolo inej cesty, než si ich upiecť. Recept som nemala, tak som zaimprovizovala a nakombinovala suroviny, aby boli mafiny dostatočne makové, ale nepremakované, a tiež šťavnaté, ale nie „zbité“. Vyšli z toho výborné jablkovo-makové muffiny a tak ich pečiem už pravidelne. A ak ste si to doteraz nevšimli, som z nich celá natešená, lebo mi stačí predstaviť si ich a už mám na jazyku tú skvelú makovú chuť. Zn.: vhodné pre makoholikov aj normálnych ľudí :)

Jablkovo-makové muffiny

  • 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky (časť môžete nahradiť celozrnnou)
  • 1/2 hrnčeka mletého maku
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1 veľké jablko (200 g ošúpaného)
  • 1 hrnček jogurtu alebo kefíru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 6 PL oleja alebo roztopeného masla

+ hrnček s objemom 250 ml

Z tohto množstva dostaneme cca 12-16 ks (podľa veľkosti košíkov).
Jablko ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Osobitne zmiešame suché a mokré suroviny, potom všetko spojíme a zľahka premiešame. Cestom naplníme formičky na muffiny do 3/4. Pečieme v dobre vyhriatej rúre pri 180 st. C  20-25 minút, môžeme si pomôcť skúškou špáradlom. Upečené muffiny necháme dobre vychladnúť a podávame.

Máte radi muffiny? Nájdete u mňa viacero hrnčekových receptov.

Ak vyskúšate jablkovo-makové muffiny podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch dole.
Ela

17 thoughts on “Jablkovo-makové muffiny”

  1. Dnes som skusila napiect (bolo treba dopotrebovat mak od Vianoc :-P) a su vazne skvele :) Dakujem za inspiraciu!

    Nahodou obdobny recept na babovku s makom a jablkami nemate oskusany? ;)

    • ahoj Janka, dakujem za vyskusanie! Babovku sice taku nemam, ale mak a jablka u nas idu, tak mozno v buducnosti bude aj taky recept na blogu :)

    • Babovku spravite v podstate rovnako len namiesto jogurtu date pohar mlieka :) , ja robievam makovu s jablckami (staci nakrajat na male kusky alebo nastruhat a pridat nakoniec do cesta )

  2. K receptu se vracím již podruhé, muffiny byly výborné, chutnaly nám i 3leté dceři :-) Jen v mém případě jsou bezlepkové, mouka Simply adveni, nic jim to neubírá na chuti, vláčné jsou díky jablku i kefíru.

  3. Eli, dnes som ich piekla. Klasika s malymi alternaciami :D Miesala som spaldovu a spaldovu celozrnnu muku a pridala som aj struhany kokos – „odpad“ z kokosoveho mlieka :)
    Muffinky su perfektne, stavnate aj s mensim mnozstvo cukru.
    Vdaka za super receptik.

    • ahoj Zuzka, super obmeny, už musím aj ja skúsiť to domáce kokosové mlieko niekedy. Teším sa, že mufinky chutili, pozdravujem :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.