logo

Pudingový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Niekedy, keď neviem čo upiecť, urobím aj obyčajný puding. Môj manžel ho má veľmi rád. A potom si spomeniem, že mám tento skvelý recept na pudingový koláč. Jemná piškóta, sladká puding a smotanová vrstva, dokonalé pokušenie. A tak ho upečiem najbližšie, keď neviem, čo upiecť :) Aj keď treba šľahať vajíčka, či variť puding, nie je to až také zdĺhavé, a nakoniec máte veľký plech skvelého dezertu, ktorý je vláčny, krémový, ale nie veľmi ťažký.

Najčastejšie robím kombináciu svetlé cesto + čokoládový puding. Samozrejme príchuť si môžete dať akú máte radi. Podľa mňa aj vanilkový či smotanový puding je v tom super. Keď sa dobre vychladí, chuťou pripomína zmrzlinu, takže odporúčam aj ako letný koláčik.  Táto krémovo-piškótovo-zmrzlinová záležitosť však chutí skvele kedykoľvek počas roka. 

Tento recept je na veľký plech s rozmermi 30×40 cm.

Pudingový koláč

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 130 g cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl rastlinného oleja
  • 1 balenie kypriaceho prášku

Puding:

  • 1 l mlieka
  • 2 balenia pudingu
  • 3-4 PL cukru

Poleva:

  • 400 ml kyslej smotany
  • 3 PL práškového cukru
  • škorica alebo kakao na posypanie

Žĺtky s cukrom vyšľaháme, prilejeme olej a vodu, premiešame. Pridáme múku s kypriacim práškom a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov. Rúru dáme predhriať. Medzitým si uvaríme puding. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech 30×40 cm. Do cesta rovnomerne vejeme horúci puding (akoby sme šli cestičkou v labyrinte:) Pečieme pri 150 st.C približne 30-40 minút, kým sa na pudingu urobí pevná blana a cesto je doružova.
Teplý koláč potrieme kyslou smotanou zmiešanou s práškovým cukrom. Necháme dobre vychladnúť a posypeme škoricou alebo kakaom.

Máte chuť na niečo ľahšie? Vyskúšajte napríklad tapiokový puding.

Ak vyskúšate pudingový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to dole v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Pudingový koláč”

  1. Krásny chutný koláč :) milujem ho … len mám malú otázočku – čím ho krájate aby sa Vám nerozpadal a aby sa kúsočky nelepili na nôž ?

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.