logo

Tipy na zážitkové vianočné darčeky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ako dieťa som sa vždy tešila na vianočné darčeky. Veľmi som si priala dostať vytúžené hračky, či neskôr oblečenie, kazety, dvd-čka… Rodičia nás nikdy nezahŕňali hromadou prebytočností, boli to skrátka veci, z ktorých sme sa tešili a využili sme ich. Musím priznať, že darčeky a prekvapenia milujem doteraz a vedia to všetci moji blízki. Keď sme sa však za posledné roky niekoľkokrát sťahovali, mala som problém usporiadať a zbaliť všetky moje veci. Kopec drobností „čo ak“ mi v živote aj v byte začali zaberať veľa miesta. Postupne som začala pracovať na tom, aby som zhromažďovanie predmetov vymenila za zbieranie zážitkov. Na sviatky či Vianoce sme tak od blízkych dostali viacero zážitkových darčekov, ktoré nás potešili. Preto by som vás chcela v nasledujúcich riadkoch inšpirovať.

Samozrejme neodsudzujem tým nápady na klasické darčeky, ja sama sa tiež poteším kvalitnej panvici, teplým ponožkám či dobrej knihe. Ak však máte obavy, že sa netrafíte do vkusu, môžu byť zážitkové darčeky správnou voľbou. Takto viete „zabiť viac múch jednou ranou“, lebo to pokojne môže byť darček pre celú rodinu či rodičov.

Fotenie s profi fotografom

rodina, dieta

Toto je darček, ktorý hádam nikoho neurazí. Aj keď máme fotiek plný mobil, častokrát nám trvá večnosť vybrať, vytlačiť a zarámovať zopár fotiek pre potešenie. Bežné momenty zo života zachytené okom fotografa budú mať svoje čaro aj o päť, či o desať rokov.

Nás minulý rok potešili dokonca dva poukazy. Stihli sme absolvovať fotenie s Matúšom Lagom, ktorý nám urobil krásne rodinné fotografie počas babieho leta. A čaká nás ešte jedno s Maruškou Jeňovou, ktorá nám fotila aj svadobný deň.

Kurzy, workshopy, vstupenky na podujatia

Má váš blízky nejakú svoju záľubu, alebo rád skúša nové veci? Dnes už existuje veľká škála tématických workshopov a podujatí, z ktorých sa dá vybrať. Môžu to byť jednorázové akcie, alebo dlhodobejšie vzdelávacie, športové či iné aktivity.

  • kurz varenia – dlhodobo ich zastrešuje napríklad Chefparade, ktorí okrem Bratislavy otvorili pobočku aj v Košiciach. Ich kurzy sú zamerané na svetové kuchyne aj rôzne dezerty a okrem nových kuchárskych zručností tu zaručene spoznáte ďalších nadšencov dobrého jedla.
  • kurz kváskovania – netreba mať s kváskovaním žiadnu skúsenosť, všetko potrebné sa naučíte na kurze. Takéto kurzy kváskovania robia napríklad Lenka zo Zdravé pečenie alebo Chuť od Naty.
  • športové a tanečné tréningy – myslím, že radosť z pohybu je návyková, tak prečo nedopriať blízkym trochu endorfínov. Nájdite v okolí tanečnú školu alebo tréningové štúdio a informujte sa o prebiehajúcich kurzoch. Nemusí to byť vôbec záľuba na celý život, iba darček vďaka ktorému si môže váš blízky vyskúšať niečo nové. Ja som sa nedávno prihlasila na kurz akrobacie a tréningu na závesnom kruhu v No limits gym. A tak sa raz do týždňa prekonávam a stojí to za to.
  • špeciálne kurzy zamerané na zručnosti – ak má váš blízky špecifickú záľubu, v ktorej sa chce posúvať vpred, takýto zážitkový darček ho isto poteší. Napríklad kurz kreslenia, fotografie, alebo aj rôzne teoretické kurzy, ktoré sa dajú absolvovať online.
  • vstupenky – do divadla, na koncert, festival, možností je veľa. Ak prelustrujete Ticketportal alebo navstevnik.sk či ďalšie vstupenkové portály, určite vás niečo osloví.

kurz varenia chefparade

Zážitky pre zdravie

Wellness, masáže, či návšteva kozmetického salóna. Toto nemusí byť darček pre každého, avšak pre tých, ktorí sa radi nechajú rozmaznávať, či trochu potrebujú uvoľniť stres, to môže byť správna voľba. Celodenný poukaz na wellness, masáž šitá na mieru,… Skúste sa zamyslieť, čo by vašim blízkym ulahodilo najviac.

Potulky po Slovensku

Kde ste naposledy boli vy a vaši blízki? Čo tak potešiť ich výletom, ktorý síce nebude za hranicami našej krajiny, ale istotne bude za hranicou všedných dní? Naplánovať pekný výlet za poznaním nových miest sa dá aj na Slovensku a nemusí vás to stáť kopec peňazí.

Na ubytovanie často využívam aplikáciu Booking kde nájdem všetko od hotelov po chalupy, alebo Airbnb s možnosťou súkromného ubytovania. Vyberte si mesto, nájdite v jeho okolí zaujímavé pamiatky, reštaurácie, či aktuálne podujatia a zorganizujte rodine výlet na mieru.

banská štiavnica

Zážitky zo sveta

toskánsko cesta zákrutaDovolenka s programom

Pre svetobežníkov môžete vyskladať aj poriadnu dovolenku. Ak vám to budget dovoľuje a chcete podarovať niečo veľkolepé, naplánujte dovolenku v zahraničí. Pre mnohých je srdcovkou vysnívané Toskánsko, kde sme boli už dvakrát. Prvýkrat sme si plánovali všetko sami a bolo to príjemné dobrodružstvo. Tento rok sme zažili organizovaný toskánsky výlet vďaka Sí, Italy a užili sme si bohatý program, exkurzie a gastronómiu.

Oddych bez plánov

Alebo vymyslite iba destináciu, kúpte ubytovanie a ostatné vyriešite neskôr. Každý rok sa radi vraciame do Chorvátska, ktoré má okrem známych miest a pláží aj veľa neobjavených ostrovov a zákutí.

Plavba loďou

A pre dobrodružné povahy, ktoré sa chcú budiť každý deň na inom mieste, vás možno oslovia plavby loďou po Európe aj po svete. Aj preto, že tieto zájazdy zvyčajne nie sú dlhé, nemusia byť napriek bohatému zážitku finančne náročné. A tak kratšia, ale intenzívna plavba loďou môže byť dobrodružným, luxusným aj romantickým zážitkovým darčekom.

To najlepšie z nás

Pre veľmi osobné dary, ktoré sa nedajú nikde kúpiť, siahnite po vašej kreativite a venujte najbližším svoj čas v rôznych podobách. S manželom sa nám tak rodinu podarilo potešiť vlastnoručne vyrobenými poukážkami  – napríklad na kutilské domáce práce alebo tortu podľa vlastných predstáv :)

torta darcek oslava

Ďakujem, že ste si môj článok prečítali. Ak sa vám páčil, môžete ho zdieľať ďalej.

Ako plánujete obdarovať najbližších počas Vianoc? Podeľte sa o vaše nápady v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.