logo

Toskánsko 2018

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak sledujete môj blog už dlhšie, možno ste čítali aj o tom, ako veľmi som si zamilovala Toskánsko v roku 2016. A teraz, po dvoch rokoch, sme sa sem s manželom znova vrátili. Tentokrát aj s našim ročným synčekom Viktorom.

Dušan Plichta a Martin Záhumenský

Zatiaľ čo pred dvomi rokmi sme sa ako partia kamarátov vybrali spoznávať túto jedinečnú časť Talianska na vlastnú päsť, teraz sme si užili toskánsku krajinu, gastronómiu a atmosféru vďaka Slovenke Zdenke a jej cestovnej agentúre Sí, Toskánsko. Zdenka žije v Toskánsku už roky a keďže ho dobre pozná, šije svojim hosťom pobyty na mieru. Jej manžel Martin Záhumenský je známy šéfkuchár a gurmán a spolu s Dušanom Plichtom z Powerlogy sa spojili a vytvorili unikátny zážitkový päťdňový pobyt, vďaka ktorému sme mali možnosť zažiť to najlepšie z Toskánska.

Jasné, že za pár dní sa nedá zažiť „celé Toskánsko“, no táto ochutnávka bola veľmi intenzívna a stála za to. Opäť sa mi potvrdilo, že je to láska na celý život a ja sa sem musím znova vrátiť.

Návšteva fariem je spojená s degustáciou a takto štýlovo sa stoluje v Toskánsku.

Naša prvá dovolenka v trojici

takú peknú foto nám urobila Lucia Plichtová – @luciwings

Pred cestou som samozrejme mala trochu stres, bola to naša prvá zahraničná cesta so synom. Bála som sa, či zbalím všetko dôležité, ako zvládne prvú dlhú cestu autom, aby sme si to užili v zdraví a aby sme si to vlastne vôbec užili :) 

Ten pocit, keď sa vaše obavy nenaplnia, ale naopak zostanete prekvapení, ako to vaše dieťa dobre zvláda, je na nezaplatenie. A tak som si uvedomila, že tie zbytočné obavy sú veľakrát len chybou rodiča, a že keď prekonám zbytočný strach, táto nová skúsenosť ma obohatí. 

Romantika v Chianti

A keďže sa nám tam veľmi páčilo, napíšem vám o našom ubytovaní aj programe. Bývali sme v oblasti Chianti, v krásnej usadlosti Il Borghetto, vzdialenej od Florencie asi 20 km. Táto vila, obklopená rozľahlými olivovými hájmi a vinohradmi skrýva dokonca etruskú hrobku zo 7.storočia p.n.l.  V usadlosti sa dá ubytovať buď v jednotlivých izbách, alebo v samostatnom apartmáne. Súčasťou usadlosti je aj pekný park a bazén.

Ako vo filme


Náš apartmán bola veľmi útulne zariadený. Pozostával z dvoch samostatných izieb s kúpelňami, spoločnou kuchyňou, obývačkou a krytou terasou. V knižnici veľa zaujímavých kníh od umenia po oddychovú literatúru, kuchyňa plne vybavená, čo som ocenila pri príprave jedál pre synčeka. Každý kút bol taký fotogenický, že som nevedela, čo skôr zvečniť fotoaparátom a nakoniec som pri všetkých toskánskych zákutiach zabudla našu vilku nafotiť úplne :D

Dolce vita


Samotná usadlosť má veľa pekných zátiší, ktoré som využila pri rannom cvičení, čítaní knihy, či keď som chcela synčeka uspať v kočíku. Raňajky sme mali priamo tu a večeru sme v rámci programu mali vždy niekde v okolí. Samotné raňajky som si užila úplne najviac. Som sladký typ a Taliani radi servírujú na raňajky domáce koláče, vločky, granolu a k tomu vlastné džemy, či nátierky. Raňajkovali sme na terase s pekným stolovaním a výhľadom na toskánske kopce. Každé ráno som ochutnala nový sýty raňajkový koláčik s veľkou šálkou rozlievanej kávy a tieto ranné chvíle som si veľmi vychutnávala. 

Intenzívny zážitkový program

Prvý spoločný večer nás čakala večera v neďalekej rodinnej trattorii Da Bule. Konečne sme mali možnosť zoznámiť sa s účastníkmi zájazdu a pri víne a dobrom jedle sa nám debatovalo veľmi príjemne. Stretli sme sa tam zaujímavá partia takmer tridsiatich ľudí. Hneď ráno sme s Dušanom absolvovali inštruktáž dychových cvičení a zopár tipov pre zlepšenie životosprávy. Aj keď som sa pred dovolenkou dávala do formy domácim cvičením, rozhýbať sa vonku len tak v tráve pri jazierku malo svoje čaro.

foto: Lucia Plichtová – @luciwings

Škola grilovania a večera pod holým nebom

Podvečer nás čakal program na rodinnej farme I Greppi di Silli. Jej majiteľ Michele, zanietený celou svojou dušou pre svoje viniče, olivovníky a včely, nám zaujímavo rozprával o výrobe olivového oleja. K večeri naservíroval svoje vína a jeho manželka a mama pripravili na zahryznutie talianské chleby, slaný cuketový koláčik, či paštétu dochutenú ich medom.


Medzitým sa pri grile činil šéfkuchár Martin a pripravil bistecca alla fiorentina, známy toskánsky steak. Bolo zaujímavé sledovať, s akou úctou pristupuje k surovinám a že všetko zvláda s istotou profesionála. Pomedzi to nám stíhal dať aj malú školu grilovania.

Samotný steak sme si potom vychutnali aj s grilovanými cuketami a skvelým šalátom pod holým nebom, kde sme mali krásne nastolované. Atmosféra bola uvoľnená, dobre sme sa bavili, a keď mi po večeri Viktor zaspal v nosiči, ešte som sa prešla medzi olivovníky, sledujúc západ slnka. Myslím, že to bol pre mňa jeden z top večerov. 

Florencia

Ďalší deň nás čakala návšteva Florencie. Už sme si ju síce prešli pred dvomi rokmi, tentokrát to bolo ale so sprievodkyňou Štěpánkou, ktorá toho vedela viac než dosť. Nachodiť desaťtisíc krokov a so sluchátkom v ušiach počúvať o florentskej histórii a pikoškách, nenechať si újsť ozajstné talianske gelato (dvakrát), ochutnať jeden z top svetových streetfoodov (schiacciata v All’Antico Vinaio) a popritom v horúcej, turistami preplnenej Florencii uspať dieťa, bola skvelá skúsenosť. Kebyže nezažijem, nepochopím. 

https://www.instagram.com/p/BleACDdAdp-/?taken-by=ela_kridlova

Syry, víno, ustrice

Napriek tomu, že sme mali bohatý program, stále bol priestor aj na vlastný oddych či iné výlety a tak sa niektorí vybrali pozrieť aj Sienu, alebo sme stíhali relaxovať v usadlosti pri bazéne.


Predposledný deň pobytu sme navštívili syrovú farmu Corzano e Paterno, kde okrem ovčieho syra pecorino vyrábajú aj víno a olivový olej. Zo všetkého sme mali možnosť hneď ochutnať. Je sympatické, s akou radosťou a oduševnením prezentujú Taliani svoju prácu a výrobky. V obchodíku mali na predaj okrem svojich syrov a vín aj domáce džemy a konfitúry, tak som si niekoľko vybrala na domácu degustáciu.

Na poslednú večeru vybrali Zdenka s Martinom svoju obľúbenú, zvonku celkom nenápadnú, zato fantastickú rybiu reštauráciu Trattoria del Pesce. Čakalo nás niekoľkochodové menu pozostávajúce z rýb a morských plodov, opäť raz skvelo skombinované s miestnymi vínami a super zážitkom bolo aj prvé ochutnanie ustríc (ten môj výraz na videu hovorí za všetko :D) Bola to láska na prvé sústo, ale nie všetci boli rovnako nadšení :) 

Dovidenia, Toskánsko

Ako som už spomínala, tento pobyt bol síce krátky, no na zážitky a skúsenosti veľmi intenzívny. Vďaka písaniu tohto článku som si to znova vychutnala v spomienkach a verím, že sa do Toskánska ešte vyberieme.

Lebo toto čarovné miesto je zmesou oku lahodiacich výhľadov, živých koncertov neúnavných cikád, nezabudnuteľných chutí skutočného jedla a vôní, ktoré sa vám dostanú navždy pod kožu. Nie je ťažké sa doňho zamilovať a je to láska na celý život.

Ak vás tento zážitkový pobyt zaujal, v jeseni sa bude opakovať aj so zberom olív a výrobou olivového oleja! Zopár miest je ešte voľných, viac info tu:

Ďakujem, že ste si môj článok prečítali. Ak sa vám páčil, môžete ho zdieľať ďalej. Boli ste už v Toskánsku? Ktoré miesta učarovali najviac vám? Budem sa tešiť na vaše reakcie v komentároch tu, alebo na FB Zo srdca do hrnca :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.