logo

Jednoduchá paradajková polievka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Paradajková polievka z čerstvých, slnkom pobozkaných paradajok má svoje čaro. Nedá sa však pripraviť kedykoľvek počas roka a vtedy prichádza na rad moja jednoduchá paradajková polievka. Ak máte zavarené vlastné paradajky či pyré, máte o bod naviac. V obchodoch však nie je núdza o kvalitnú paradajkovú pasatu (pyré) či lúpané paradajky, ktoré vyčarujú rovnako skvelú chuť. 

Aby bola polievka chutná, pridám do nej vždy pár kúskov zeleniny. Dávam z toho, čo stojí v chladničke a treba spotrebovať. Alebo dám hotový zeleninový vývar, ak ho práve mám. Nie je to žiadna veda a ak máte paradajkovú pasatu v zásobe, takúto rýchlu polievku si pripravíte kedykoľvek.

Pre 4 osoby budeme potrebovať:

  • 2 balenia paradajkovej pasaty (alebo lúpané paradajky v konzerve)
  • trochu zeleniny (kúsok mrkvy, petržlenu, malá cibuľa, stonkový zeler, …)
  • 0,7 l horúcej vody
  • čierne korenie
  • sušené oregano
  • čerstvá vňať (bazalka, petržlen..)
  • soľ
  • olivový olej

Do hrnca dáme variť paradajkovú pasatu, resp. lúpané paradajky. Pridáme pár kúskov zeleniny pre lepšiu chuť. Prilejeme horúcu vodu, dochutíme čierným korením, oreganom, soľou, kvapneme trochu oliváča. Môžeme pridať aj čerstvú vňať (petržlen, bazalka,…) Varíme 15-20 minút, kým zelenina zmäkne. Vňať aj zeleninu vyberieme a môžeme podávať, chutí výborne so strúhaným parmezánom aj s krutónmi či s cestovinou.

Recept na dobré cesnakové krutóny nájdete v tomto recepte.

A ak vyskúšate paradajkovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

Ela

2 thoughts on “Jednoduchá paradajková polievka”

  1. Ahoj, skús dať ešte pár klinčekov a kus celej škorice a trochu cukru na konci. Polievka má sladko, kyslo, slano, korenistú chuť.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.