logo

Veľkonočná hrudka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Veľká noc sa u nás nesie v znamení tradícií a keďže som z východného Slovenska, zvykom je pripraviť na stôl klasické špeciality ako sú veľkonočná hrudka, domáce klobásy a šunky, zemiakový šalát, cvikla, či biely koláč. Každý rok sme tieto sviatky trávili u rodičov, a tak som do týchto tradičných záležitostí vždy rada vniesla aj niečo iné, či už ľahší šalát s avokádovou majonézou, alebo zákusky kde som schovala zeleninu. Tento rok trávime Veľkú noc v užšom kruhu, preto budem sama pripravovať klasiku. A sem patrí nepochybne aj poctivá veľkonočná hrudka z domácich vajec :)

Veľkonočná hrudka:

  • 10 vajec
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 1,5-2 PL cukru
  • 1/2 KL soli
  1. Cca 7 dcl mlieka dáme zovrieť do hrnca. Medzitým si rozbijeme vajíčka (ideálne každé vajíčko najprv osobitne do pohára). Vajcia ponorným mixérom rozmixujeme so zvyšným mliekom. Keď už mlieko v hrnci začína vrieť, vlejeme vajcia, pridáme soľ a cukor a miešame.
  2. V priebehu pár minút sa bielkoviny vyzrážajú a začnú sa tvoriť najprv menšie, postupne veľké hrudky.

3. Túto hmotu prelejeme cez riedku utierku alebo gázu. (Srvátku nevylievajte, použite ju namiesto vody pri pečení chleba.) V utierke vytvarujeme okrúhlu hrudku a zavesíme, aby zvyšná srvátka ešte vytiekla.

4. Po 3-4 hodinách veľkonočná hrudka vychladne a stečie, odložíme ju do chladničky. Podávame k veľkonočným špecialitám.

Pre viac sviatočných receptov pozrite sekciu Veľká noc :)

Ak vyskúšate hrudku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.