logo

Tmavá treska pečená na pomarančoch

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Na Vianoce snáď nikoho netreba presviedčať na ryby, sú už takou ich súčasťou. Vyprážané podkovičky kapra, losos na masle, či filety ľahkej bielej tresky. Variácií je naozaj veľa, ale čo zvoliť, aby vianočná ryba bola naozaj zážitkom? V prvom rade kvalitu. Inak ani tá najlepšia úprava nezabezpečí prvotriedny chuťový zážitok. A kvalitnej rybe už naozaj veľa netreba. Jednoduchá a šetrná príprava s dochuťou masla, byliniek a citrusov iba podčiarkne jemnú chuť mäsa. Čo tak tmavá treska pečená na pomarančoch, necháte sa zlákať? Tento rok mám pre vás aj recept na domáci viedenský zemiakový šalát. 

Pre naozaj kráľovské Vianoce vyberajte kvalitnú rybu z dobrého zdroja. U nás je tradičnou voľbou Ryba Košice, ktorá najnovšie ponúka aj praktické transparentné vákuové balenia rybacích filet, a tak jednoducho odstrihnete toľko, koľko práve budete potrebovať. Lebo pripravená ryba je vždy najlepšia čerstvá!

Suroviny pre 4 osoby:

  • 3-4 filety tmavej tresky
  • 4 pomaranče
  • vetvičky rozmarínu
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • pár plátkov masla

Na viedenský zemiakový šalát:

  • 8 väčších zemiakov
  • 2 ČL horčice
  • 2 PL oleja
  • 1,5 dcl vývaru
  • 2-3 PL octu
  • cukor, soľ
  • 1-2 červené cibule

Šalát si môžeme pripraviť aj deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame na plátky, zalejeme vývarom, pridáme horčicu, olej, soľ, zľahka rukami premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Dochutíme octom a cukrom. Necháme odstáť.

Filety ryby utrieme dosucha. Posypeme korením, dobre nasolíme a vonkajšiu stranu potrieme olivovým olejom. Na panvici opečieme každý filet ryby len z jednej strany 1 minútu a opečenou stranou nahor uložíme na plech, na ktorý sme poukladali nakrájané pomaranče. Ryby prikryjeme vetvičkami rozmarínu a dopečieme v rúre na 175 st. 15-20 minút. Po upečení uložíme na teplé ryby kúsky masla. Podávame s vychladeným šalátom.

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Ryba Košice.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.