logo

Plnené morčacie stehno s koreňovou zeleninou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Farebne sa tento recept možno viac hodí na jeseň, ale chuťovo je super kedykoľvek počas roka. Plnené morčacie stehno s koreňovou zeleninou som pripravovala nedávno, keď som som prišla ku kvalitnému vykostenému morčaciemu stehnu. Až sa pýtalo niečim naplniť a k tomu som pridala už len zeleninu, čo som práve mala doma. Aby som trochu oživila štruktúru taniera, zeleninu som upravila na dva spôsoby. Celé jedlo pôsobilo zohrane a všetko spolu fakt ladilo. Poteší, keď sa z neplánovaného jedla podarí vyčarovať nový recept.

Mäso z morčacieho stehna vie byť naozaj jemné, ak ho pripravíte napríklad pomalým pečením. Mám tento spôsob úpravy rada. Síce ho treba skôr šupnuť do rúry a nechať aspoň také tri hodiny, ale vo výsledku je tento timing cítiť v podobe jemného mäsa, ktoré sa pekne oddeľuje a rozplýva na jazyku.

Podobný recept na pomaly pečený jahňací chrbát nájdete tu.

Pre 4 osoby potrebujeme:

Na plnené stehno:
  • 1 ks horné morčacie stehno vykostené
  • 6 ks sušených paradajok
  • zopár lístkov čerstvého špenátu
  • hrsť hoblín parmezánu
  • čierne korenie, soľ
  • 1 hlávka cesnaku
  • hrsť čerstvých byliniek
Na pyré:
  • 1 veľký batát
  • 2 menšie zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 bobkový list, kúsok celej škorice
Na pečenú zeleninu:
  • 1/2 zeleru
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/2 batátu
  • 1 bobkový list, 5-6 ks celé čierne korenie

Ako na to:

Vykostené morčacie stehno usušíme, rozložíme a mierne nakoreníme. Uložíme naň špenát, sušené paradajky, hobliny parmezánu a zvinieme. Kuchynskou niťou obmotáme a stiahneme mäso, aby držalo tvar. Zvonku ešte nakoreníme a osolíme. Opečieme na panvici z každej strany na oleji. Ja som použila vysokú panvicu, ktorú šupnem aj do rúry. Hlávku cesnaku rozkrojíme napoly, pridáme do panvice spolu s čerstvými bylinkami. Pečieme v rúre pri 150 st. C asi 3 hodiny. Mäso občas podlejeme, ku koncu môžeme aj zakryť.

Medzitým si pripravíme prílohy.

Všetku zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky. Zeleninu na pyré dáme variť do hrnca spolu s bobkovým listom a kúskom celej škorice. Vodu solíme, keď začne vrieť. Uvaríme domäkka, vodu scedíme, pridáme maslo a rozmixujeme. Podľa potreby dosolíme.

Zvyšnú zeleninu uvaríme s celým korením a bobkovým lístkom do polomäkka, opäť vodu prisoliť keď začne vrieť. Vývar z tejto zeleniny si nechajte, máte skvelý základ na rýchlu polievku. Zeleninu vysypeme na pekáč, trochu posolíme, polejeme olivovým olejom, prekvapneme trochou citróna a dáme zapiecť do rúry na cca 15 minút.

Upečené mäso necháme 5 minút po vybratí postáť, nakrájame na plátky a podávame s batátovo-mrkvovým pyré a pečenou zeleninou. Dobrú chuť ;-)

 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.