Mungo fazuľky mi učarovali len nedávno. Najprv keď som videla, akú krásnú farbu môže mať krémová mungo polievka, ktorú si varí kamoška, a potom keď som pripravila toto karí z mungo fazuliek a navyše som zvyšok namočených fazuliek nechala vyklíčiť.
Keď varím karí, ako prílohu často pripravím basmati alebo jasmínovú ryžu, ktoré super doplnia chuť ázijských jedál. Keďže som na pultoch dm-ky minule našla basmati ryžu, v rámci skúšania produktov dmBio som ju vzala na otestovanie. Najčastejšie kupujem ryžu v ázijských predajniach alebo cez eshopy. Z mojich skúseností mi vyšlo, že cena tu väčšinou odráža kvalitu. Ja ich kupujem asi za 2-3 eurá/kg podľa množstva a akcie. V bežných obchodných reťazcoch sú tieto špeciálne ryže väčšinou v polkilových baleniach za 1 euro, avšak obsahujú dosť veľa škrobu a rýchlo sa rozvaria. Basmati ryža z radu dmBio sa cenovo vyšvihla až na vyše päť eur za kilo, ale tu si človek pripláca aj za označenie „bio“. Pri príprave sa správala veľmi seriózne, uvarila sa akurát a vôbec sa nelepila. Nebola však až taká voňavá, ako iné basmati ryže, čo môže niekto považovať za výhodu. Kvalitou bola v podstate rovnako dobrá, ako tie, ktoré kupujem z ázijských obchodov. Pre mňa je to teda skôr voľba, ak nemám práve cestu do špecializovaných predajní.
PS: Varím v pomere 1 hrnček ryže ku 1 a 1/2 hrnčeka vody. Ryžu vsypem do vriacej osolenej vody, varím 10 minút, potom zložím z ohňa, premiešam a odkrytú nechám postáť ešte 10 minút. Ak chcete zaexperimentovať, vložte do ryže kúsok celej škorice, alebo posekané mandle.
Akú ryžu používate najčastejšie a aké máte skúsenosti s basmati?
Na karí z mungo fazuliek otrebujeme:
- 1/4 hrnčeka mungo fazuliek Alnatura
- 300-400 ml kokosového mlieka
- 1 šalotka
- 1-2 strúčiky cesnaku
- menší kúsok zázvoru
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL mletého koriandra
- chilli podľa chuti
- citrón
- 1 PL kokosového oleja dmBio
- soľ
- basmati ryža dmBio
Postup:
Na noc vopred namočíme do vody mungo fazuľku. Pred varením vodu z fazule zlejeme. Basmati ryžu pripravíme podľa návodu na obale. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme dozlata na panvici na rozohriatom kokosovom oleji. Pridáme postrúhaný čerstvý zázvor, pretlačený cesnak. Prisypeme kurkumu, rímsku rascu a koriander a približne minútu opečieme. Pridáme mungo fazuľu a časť kokosového mlieka, premiešame a zakryjeme. Karí varíme cca 20-30 minút, kým fazuľka zmäkne. Postupne podľa hustoty prilievame kokosové mlieko. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a podávame s basmati ryžou. Jedlo môžeme navyše posypať mungo klíčkami.

Ak vyskúšate toto kari podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Tento článok vznikol v spolupráci s dm drogerie markt.