Krehký višňový koláč

Mala som veľa višní. Normálne celé vedro bordových šťavnatých trpkosladkých višní. A chuť na dezert, na ktorom sa tieto krásne višne budú vynímať. A tak som pripravila jednoduchý kakaový korpus bez múky, natrela ho jemným smotanovým krémom a preliala višňovým coulis. Naozaj skvelý bol tento krehký višňový koláč, len jednu chybu mal, že ho bolo málo. Kocky tohto sladkého pokušenia doslova odpochodovali z plechu a mne neostalo nič iné, len snívať o ďalšom dezerte.

krehky visnovy kolac

Až keď sa koláč zjedol, napadlo mi ešte jedno skvelé vylepšenie, že by sa do višňového coulis hodilo pridať pár kvapiek amaretta. Tak to určite skúste a dajte vedieť, ako vám chutil ;-)

Korpus som piekla na klasickom plechu 30×40 cm, s papierom na pečenie.

Ingrediencie:ako odkostkovat visne
  • 4 vajcia
  • 8 PL trstinového cukru  (rozdelíme si na korpus, krém aj do višní)
  • 100 g kakaa
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 g kyslej smotany
  • 300 g višní

Ako odkôstkujete višne? Možno tiež poznáte fintu so slamkou. Oddelíme stopku od višne a v tomto mieste priložíme slamku. Višňu prevlečieme cez slamku a chudák kôstka ostane uväznená :) Ide to jedna radosť a višne ostanú pekne celé a nepopučené.

Postup:
  1. Oddelíme žĺtky od bielok. Žĺtky vyšľaháme s 4 PL cukru, pridáme kakao zmiešané so sódou bikarbónou.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a zľahka vmiešame k zmesi.
  3. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 st. C 10-12 minút.
  4. Po upečení necháme mierne vychladnúť a odstránime z korpusu papier na pečenie.
  5. Pripravíme si krém: v mise dotuha vyšľaháme smotanu na šľahanie s 3 PL cukru, necháme v chladničke stuhnúť a primiešame vychladenú kyslú smotanu.
  6. Krém natrieme na kakaové cesto a odložíme do chladničky.
  7. Višne odkôstkujeme a dáme do kastróla so zvyšnou 1 PL cukru. Necháme povariť, kým pustia trochu šťavy a zmäknú.
  8. Koláč nakrájame na kocky a tesne pred servírovaním polejeme višňovým coulis.

krehky visnovy kolac

 

 

 

Jedna odpoveď na „Krehký višňový koláč“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.