logo

Kokosovo-zázvorové cookies

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Na túto super kombináciu som prišla úplnou náhodou. Ono to vlastne nie je nič prevratné a zázvor s kokosom sú v mojej kuchyni veľmi obľúbené. Ide skôr o to, ( a som na to patrične hrdá!) , že si na mňa moji blízki spomenú, keď majú doma nejakú surovinu v kuchyni navyše či nevyužitú. Takto som sa dostala ku kandizovanému zázvoru, ktorý omylom namiesto cukríkov kupil kamoškin dedko, lebo už nemá dobré oči a podobný príbeh majú aj chrumkavé raw bio kokosové chipsy z Ghany, ktoré boli tuším nezjedeným mikulášskym darčekom :-) Doma teraz máme kokosovo-zázvorový týždeň, v ktorom sa okrem voňavých muffinov podávali aj chrumkavé kokosovo-zázvorové cookies.

Vychádzala som z tohto receptu a nezľaknite sa, že som trochu experimentovala z múkami. Objavila som totiž čaro šachorovej múky, ktorá chutí ako oriešky a výborne ich aj nahradí. To mi pri pečení padlo vhod, lebo som práve nemala dosť orechov.

Kombinovala som celozrnnú špaldovú múku s bezlepkovými múkami a časť orechov som nahradila práve šachorovou múkou. Jasné, že nie každý má doma paletu bezlepkových a celozrnných múk, ale nemusíte sa presne pridŕžať receptu. Základom je použiť približne 150 g múky a 150 g orechov a je len fajn, ak časť múky použijete celozrnnej alebo aj bezlepkovej pre vyššiu výživnú hodnotu. Kokosový cukor sa svojou karamelovou chuťou hodil úžasne, ale môže byť aj trstinový…

Ingrediencie

  • 100 g hladkej špaldovej múky (celozrnnej)
  • 25 g ľanovej múky
  • 25 g pohánkovej múky
  • 50 g šachorovej múky
  • 100 g mletých orechov (vlašské, mandle,…)
  • 50 g ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 50 g cukru z kokosových kvetov
  • 125 g masla
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/2 ČL vanilky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • hrť posekaných kokosvých čipsov
  • hrsť kandizovaného zázvoru

Postup

Zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a vajíčkom. Pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem kokosu a zázvoru a rukami vymiešame hutné cesto. Nakoniec pridáme posekané kokosové čipsy a kandizovaný zázvor. Z cesta formujeme rukami guličky, ktoré zľahka sploštíme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180°C 15-17 minút.

Ak vyskúšate tieto cookies podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.