logo

Nadýchaný tvarohový nákyp

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pred pár rokmi som mala dobrý zdroj na úžasný domáci tvaroh, ktorý bol taký krémový a chuťovo plný, že sa ho skrátka nedalo dojesť. Vždy, keď som si ho priniesla domov, dal sa vyjedať len tak samostatne, posypaný cukrom a škoricou, či naslano a občas som z neho niečo upiekla. Škoda, že domáci sa už kráv museli vzdať, mne však ostal recept na nadýchaný tvarohový nákyp, ktorý som z tohto plnotučného tvarohu piekla. Ide o kombináciu nákypu, koláča a dezertu, proste multifunkčná tvarohová záležitosť, ktorou zabijete všetky mlsné jednou ranou. 

Schválne zdôrazňujem, že tento tvarohový nákyp je jemný a nadýchaný ako obláčik, takže napriek tomu,  že je “samý tvaroh”, nejde o tvarohový koláč typu cheesecake. Ľahký je aj osobitným vyšľahaním bielkov, pridaním smotany, pričom základom je poctivý plnotučný tvaroh a na ozdobu sa dajú využiť kompótové zásoby zo špajze – najradšej mám slivky, hodia sa aj marhule či višne…

Nadýchaný tvarohový nákyp

Ingrediencie

  • 750 g plnotučného tvarohu (môže byť z hrudkovitý aj hladký)
  • 3 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 3 PL múky (napr. špaldovú, alebo pohánkovú)
  • štipka vanilky
  • trochu masla a škorice
  • slivky
  • maslo na vymastenie + trochu hrubej múky

TIP: do cesta a na vysypanie použite bezlepkovú múku a nákyp si tak dajú aj celiatici.

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh, smotanu a vanilku, nakoniec prisypeme aj múku, dobre premiešame.
  2. Bielka vymiešame so štipkou soli a zľahka pridáme k tvarohu.
  3. Okrúhlu formu (Ø24 cm) alebo menší plech vymastíme maslom, vysypeme trochou hrubej múky a vylejeme zmes.
  4. Navrch poukladáme polovice sliviek, môžeme posypať škoricou a pridať pár plátkov masla.
  5. Pečieme pri teplote 170 st. C 35-40 minút. (Ku koncu pečenia sledujeme, aby nevykypel, ale ak sa aj dvihne, po vychladnutí sa usadí. )
  6. Necháme dobre vychladnúť a podávame.

Ak vyskúšate tvarohový nákyp podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.