logo

Nadýchaný tvarohový nákyp

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pred pár rokmi som mala dobrý zdroj na úžasný domáci tvaroh, ktorý bol taký krémový a chuťovo plný, že sa ho skrátka nedalo dojesť. Vždy, keď som si ho priniesla domov, dal sa vyjedať len tak samostatne, posypaný cukrom a škoricou, či naslano a občas som z neho niečo upiekla. Škoda, že domáci sa už kráv museli vzdať, mne však ostal recept na nadýchaný tvarohový nákyp, ktorý som z tohto plnotučného tvarohu piekla. Ide o kombináciu nákypu, koláča a dezertu, proste multifunkčná tvarohová záležitosť, ktorou zabijete všetky mlsné jednou ranou. 

Schválne zdôrazňujem, že tento tvarohový nákyp je jemný a nadýchaný ako obláčik, takže napriek tomu,  že je “samý tvaroh”, nejde o tvarohový koláč typu cheesecake. Ľahký je aj osobitným vyšľahaním bielkov, pridaním smotany, pričom základom je poctivý plnotučný tvaroh a na ozdobu sa dajú využiť kompótové zásoby zo špajze – najradšej mám slivky, hodia sa aj marhule či višne…

Nadýchaný tvarohový nákyp

Ingrediencie

  • 750 g plnotučného tvarohu (môže byť z hrudkovitý aj hladký)
  • 3 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 3 PL múky (napr. špaldovú, alebo pohánkovú)
  • štipka vanilky
  • trochu masla a škorice
  • slivky
  • maslo na vymastenie + trochu hrubej múky

TIP: do cesta a na vysypanie použite bezlepkovú múku a nákyp si tak dajú aj celiatici.

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh, smotanu a vanilku, nakoniec prisypeme aj múku, dobre premiešame.
  2. Bielka vymiešame so štipkou soli a zľahka pridáme k tvarohu.
  3. Okrúhlu formu (Ø24 cm) alebo menší plech vymastíme maslom, vysypeme trochou hrubej múky a vylejeme zmes.
  4. Navrch poukladáme polovice sliviek, môžeme posypať škoricou a pridať pár plátkov masla.
  5. Pečieme pri teplote 170 st. C 35-40 minút. (Ku koncu pečenia sledujeme, aby nevykypel, ale ak sa aj dvihne, po vychladnutí sa usadí. )
  6. Necháme dobre vychladnúť a podávame.

Ak vyskúšate tvarohový nákyp podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Nadýchaný tvarohový nákyp”

  1. Jednoducho mnam… Manžel povedal, ze ak by sa “ňehaňbil” zjedol by celý plech ďakujeme za inšpiráciu

  2. Perfektny zdravy osviezujuci kolac …. robim ho uz 3x a vzdy sa po nom zaprasi Dnes s cucoriedkami, ribezlami a marhulami. Opat vysiel uzasne!

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.