logo

Oriešky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tradičný recept na vianočné pečivo od mojej babky. Vždy mala pred Vianocami napečených niekoľko druhov krehkého pečiva, vanilkové rožteky, medvedie tlapky, medovníky, linecké, oriešky… okrem toho medové rezy, žĺtkový orechový koláč, či kysnuté koláče, doteraz nechápem, ako to všetko stíhala. Dobre si pamätám, ako som s ňou vždy pred Vianocami cupitala do pivnice, kde mala všetky dobroty uložené a z každého som mohla už v predstihu ochutnať. Oriešky sú doteraz mojim obľúbeným sviatočným pečivom, a tak pokračujem v tradícii a pečiem ich každé Vianoce.

Dnes už ale radšej pečiem z iných múk ako z klasickej bielej pšeničnej. Tu som namiesto pšeničnej hrubej múky zvolila špaldovú, ubrala som cukor a chuťou ostali úplne perfektné!

Ak stíhate, cesto si urobte deň pred pečením.

Oriešky pečiem v predstihu 10-14 dní a tesne pred Vianocami ich už len naplním plnkou a spojím.

Na cesto potrebujeme:

  • 280 g hrubej špaldovej múky
  • 240 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 120 g mletých orechov
  • 20 g kakaa
  • štipka pravej vanilky

Plnka:

  • 150 g mletých orechov
  • 1 dcl mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla
Postup:
  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a dobre vypracujeme.
  2. Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré vtlačíme do formičiek (formičky netreba vymastiť).
  3. Pečieme na 170°C 10-11 minút.
  4. Po vybratí necháme 2-3 min. vychladnúť a vyklopíme – formičku oprieme o okraj a zvonku klepneme nožom.
  5. Plnku pripravíme tak, že zalejeme mleté orechy mliekom, pridáme maslo a cukor a touto zmesou spájame oriešky.
  6. Spojením dostaneme 50 krehkých lahodných orieškov.

Ak vyskúšate oriešky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

 

2 thoughts on “Oriešky”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.