logo

Rožky z kyslého mlieka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tesne pred Vianocami mám pre vás ešte jeden rokmi overený recept, ktorý pochádza od mojej babky. Rožky z kyslého mlieka, podobne ako oriešky, nesmeli u nás chýbať na štedrovečernom stole. Deň pred Vianocami už asi máte všetko napečené, ale recept si určite odložte nabudúce. Jemné rožky plnené orechami a makom sú tradičným krehkým pečivom, ktorého príprava vám nezoberie veľa času.

rožky z kyslého mlieka

Namiesto pšeničnej múky som použila špaldovú a oživila som ich aj trochou mandľovej múky.

Na rožky z kyslého mlieka potrebujeme:
  • 230 g bielej špaldovej múky
  • 70 g mandľovej múky
  • 250 g masla
  • 5 PL kyslej smotany  alebo kyslého mlieka (cca 125 g)
  • štipka soli

Na makovú náplň:

  • 100 g mletého maku
  • 30 g mletého trstinového cukru
  • 0,5 dcl horúceho mlieka

Na orechovú náplň:

  • 150 g mletých orechov
  • 50 g mletého trstinového cukru
  • 0,5 dcl horúceho mlieka

Postup:

  1. Cesto pripravíme zmiešaním múky, masla, kyslej smotany a trošky soli. Necháme v chladničke odstáť aspoň 30 minút, môžeme aj dlhšie.
  2. Pripravíme si makovú aj orechovú náplne zmiešaním surovín.
  3. Odstáte cesto vyberieme, rozdelíme na 2-3 časti. Cesto rozvaľkáme na 5 mm hrúbku. Je pružné a poddajné, dobre sa sním pracuje, občas môžete trochu podmúčiť. Nakrájame na štvorce 5×5 cm. Na štvorce ukladáme kopček náplne a protiľahlé rohy spojíme.
  4. Uložíme na plech s papierom na pečenie, pečieme v dobre rozohriatej rúre na 170 st.C 12-14 minút.
  5. Po upečení ich posypeme cukrom.

Zo srdca vám prajem šťastné a pokojné Vianoce! :-)rožky z kyslého mlieka

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.