logo

Poctivá zeleninová polievka s haluškami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak po nociach nespávate a rozmýšľate, ako uvariť najjednoduchšiu a najlahodnejšiu zeleninovú polievku zároveň, mali by ste vedieť, že mňa zase v snoch naháňajú obludný bujón s vegetou. Aj keď som vegetu poznala odmala, s odstupom času a vo vlastnej kuchyni som postupne zistila, že ju nepotrebujem. Čím viac som pri varení od základov spoznávala jednotlivé kombinácie korenín a chutí, tým viac mi bolo ľúto, že pri všetkých tých dochucovadlách zabúdame na skutočnú chuť jedla. Veď ak si už dám tú námahu uvariť domáci vývar z kostí, načo by som do neho ešte pridávala aj bujón? U nás doma varí vývar manžel každú nedeľu a ak sa zvýši, zamrazím ho a používam do iných polievok alebo omáčok. Možno vám aj on raz prezradí svoje tajné triky pri varení :) Ja zatiaľ nahodím jednoduchý postup na 100% domácu zeleninovú polievku s parádnymi haluškami.

Zeleninová polievka

/4 porcie/

  • 1 cibuľu
  • 3 menšie mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 kaleráb
  • 1/2 menšieho zeleru
  • zelerovú vňať
  • 1,5 l vody (časť môžeme nahradiť vývarom)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • drvenú rascu
  • voliteľné: 1/2 ČL mletej kurkumy a 1/2 ČL mletej papriky

Na halušky:

  • 1 vajce
  • celozrnnú múku alebo krupicu – cca 45 g, množstvo podľa veľkosti vajíčka
  • štipku soli
  • petržlenovú vňať

Cibuľu nasekáme nadrobno, zeleninu pokrájame. Na olivovom oleji speníme cibuľku, keď je sklovitá, pridáme zeleninu a orestujeme. Toto je základ, venujte kúskom zeleniny aspoň 4-5 minút, aby sa poriadne opražili, čím zo zeleniny získate oveľa viac chuti, ako len samotným uvarením. Počas restovania pridáme čierne korenie, bobkový list, drvenú rascu. Môžete pridať aj kurkumu a papriku (vždy až tesne pred zaliatím vodou, inak zhorkne). Zalejeme vodou, pridáme zelerovú vňať, privedieme do varu, posolíme a necháme 20 minút variť na miernom plameni.

Medzitým si pripravíme halušky: Vajce rozbijeme do misky, pridáme soľ, petržlenovú vňať a múku (použila som 20 g ovsenej a 25 g celozrnnej pohánkovej – boli veľmi jemné a mäkké). Dobre vymiešame a nahádžeme cez haluškár do polievky. S haluškami polievku varíme ešte 5 minút.

P.S.: Ak varíte napríklad aj zeleninu ako prílohu, tak je tiež škoda vyliať z nej vývar. Radšej si uvarte túto jednoduchú polievku :)

 

Ak vyskúšate poctivú zeleninovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca Alebo mi napíšte komentár tu dole :)

Ela

11 thoughts on “Poctivá zeleninová polievka s haluškami”

  1. V surovinach pišete zelerová vnať že sa použije..ale v postupe som nikde nenašla kde a kedy sa ta zelerova vňať pridava…

    • zdravím Andrea, zelerovú vňať pridávam do vody ktorou zalejem zeleninu. Aby sa vyvarila v polievke, urobí dobrú chuť. V lete čerstvú, v zime sušenú alebo mrazenú. Podľa chuti aj iné bylinky – petržlen, tymián, alebo aj vňať mladej cibuľky, zaviazať nitkou a máme ‚bouqet garni‘. Doplním to, vďaka za upozornenie :-)

    • to ma velmi tesi Andrea! :) ja som ju nedavno trochu obmenila a varim ju aj so sosovicou a psenom, niekedy prihodim na blog postup ;)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.