logo

Čučoriedková omáčka k divine

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Čučoriedky sú pre svoj obsah vitamínov a minerálov vyhľadávaným ovocím, pričom ani mrazením ich neoberieme o antioxidačné vlastnosti. Zopár fliaš zvyknem zavárať ako kompót, ale najčastejšie ich zamrazím a mám takto vždy poruke na ranné smoothie či nedeľný koláč. Sú náročnejšie na pestovanie pre svoje nároky na pôdu, ktorá by mala byť piesočnatá alebo piesočnato-hlinitá, s kyslou reakciou. Príprava správnych podmienok vie v začiatkoch odradiť nejedného pestovateľa. Vďaka trpezlivosti môjho otca si však čučoriedky už niekoľko rokov vychutnávame vo veľkom :-)

Pripravovala som jednoduché pečené stehno zo srnca s opekanými zemiakmi a žiadala sa mi omáčka, ktorá podčiarkne chuť diviny. Ak podávate divinu s červeným vínom, môžete v recepte odporučené brandy nahradiť práve 0,05 dcl suchého červeného vína.

Omáčka k divine:

  • 100 g masla
  • 1 cibuľa, stredne veľká
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1/2 štamprlíka brandy
  • 1 čučoriedkový kompót
  • 2 PL pikantného džemu (napr. ríbezľový)
  • výpek z diviny
  • soľ

Postup

  1. V rajnici rozpustíme maslo, na ktorom speníme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  2. K popraženej cibuľke pridáme trstinový cukor, štipku soli.
  3. Pridáme pár kvapiek brandy, premiešame a necháme prevrieť.
  4. Zavárané čučoriedky zlejeme a bez šťavy pridáme ku skaramelizovanej cibuli.
  5. Podlejeme výpekom z diviny a na miernom ohni necháme odpariť nadbytočnú tekutinu.
  6. Nakoniec pridáme dve lyžice ostrého džemu a premiešame.

P.S.: Aké sú vaše naobľúbenejšie prílohy a omáčky k divine?

Ak vyskúšate čučoriedkovú omáčku k divine alebo inému mäsu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

One thought on “Čučoriedková omáčka k divine”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.