Jamieho mrkvová torta

Najmrkvovejší zo všetkých mrkvových koláčov, mrkvová torta Jamieho Olivera vo svojej špaldovej kráse, s tonou orechov, voňavou škoricou a krémovým mascarpone, pripravená splniť vám váš mrkvový gurmánsky sen!

Trochu som si pozmenila pôvodný recept, kde bolo podľa mňa veľa masla aj cukru, a použila som špaldovú múku. Pri múkach som skúšala aj kombináciu špaldovú (100 g) s pohánkovou (50 g), ľanovou + amarantovou (20g). Mrkvová torta s takouto zmesou bola hutnejšia a rovnako skvelá. Ak máte tiež radi nepresladené výživné koláče, skúste moju verziu.

Potrebujeme:

  • 200 g masla
  • 130 g trstinového cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 170 g vlašských orechov
  • 170 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 pomaranč
  • 230 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL strúhaného zázvoru
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 250 g mascarpone
  • med na dosladenie

Piekla som vo forme s priemerom 24 cm.

Postup:

  1. Bielka oddelíme od žĺtkov.
  2. Maslo vyšľaháme s cukrom, primiešame žĺtka a šťavu z pomaranča.
  3. Pridáme mleté vlašské orechy, škoricu, zázvor a nastrúhanú mrkvu.
  4. Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k zmesi.
  5. Na záver vyšľaháme bielka so štipkou soli a opatrne vmiešame.
  6. Pečieme 180 st. C 50 minút, necháme dobre vychladnúť.
  7. Mascarpone vymiešame s medom, natrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.

Vďaka hodnotným surovinám je pre mňa mrkvová torta aj sýtym raňajkovým koláčom, ideálne cez víkend, keď sa nemusím nikam ponáhľať a štedrý kus si vychutnám so šálkou cappuccina. Mňam :)

 

6 thoughts on “Jamieho mrkvová torta”

  1. Ahoj Eli akurat ho mam v rúre dufam, ze bude tak vynikajuci ako jeho plnka – celu misku som vylizala a na obrázku vyzerá super tak snáď sa podarí !!!

  2. Dobrý večer, chcem sa s Vami podeliť o svoju skúsenosť pri pečení mrkvovej torty. Podobnú tortu som už raz robila podľa iného (menej zdravého) receptu a chcela som vyskúšať aj Vašu resp. Jamieho verziu so špaldovou múkou a pomarančovou šťavou. A neviem, či som spravila nejakú chybu, lebo poctivo som dodržala množstvá surovín aj čas pečenia, ale mne sa „podaril“ skôr akýsi mrkvový nákyp, než torta. Teda zvonka síce chrumkavý, ale zvnútra skôr uvarený než upečený. Pri tom pomere suchých a mokrých prísad to asi nemohlo dopadnúť inak ani pri dlhšom čase pečenia. Katastrofa nastala pri pokuse o prekrojenie, lebo som ho chcela naplniť aj zvnútra, keď sa mi celá tá voňavá nádhera rozsypala pod rukami. Tak čo už, zajtra kúpim piškóty a budú mrkvové guľky. :)

    1. Vierka mrzí ma, že torta nevyšla. Piekla som ju už viackrát, vždy sa podarila, je to doslova hutnejší koláč. Netuším, kde nastala chyba, ak ste dodržali pomery surovín a dĺžku aj teplotu pečenia, už musela zasiahnuť len vyššia moc :) Dúfam že vás to neodradí a vyskúšate ešte niečo zo srdca do hrnca!

  3. Ahojte, ja som tortu piekla poctivo a bolo v nej podla mna prilis vela masla. Zbytocne tak bola mastna a tazka. Inak vyborna zdrava a vyzivna:)

    1. Ahoj Mirka, asi zalezi od chuti, ja som uz maslo uberala z povodneho receptu, ale mozno aj to je pre niekoho vela. dakujem za vyskusanie! :-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.