logo

Mrkvový šalát s cícerom a divokou ryžou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V poslednej dobe fičím na rímskej rasci a pri varení ju používam, kde sa len dá. Ako iste viete, kumín sa najviac využíva v arabskej a indickej kuchyni. A ešte v tej mojej :) Svojou výraznou arómou a chuťou super doplní aj jednoduché jedlá, netreba vám preto žiadne zložité recepty, len chuť na zmenu. A keďže studené listové šaláty nie sú v zime žiadna sláva, mám pre vás rýchly tip, ako z bežných surovín vyčarovať zaujímavú veggie večeru. Mrkvový šalát s cícerom dostane vďaka rímskej rasci orientálny nádych, ktorý s divokou ryžou funguje fakt dokonale.  

Divoká ryža vlastne ani nie je ryža, ide o trávu, ktorá sa na ryžu podobá. Zvykne sa tiež označovať ako indiánska či kanadská ryža. Obsahuje vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B a nezanedbateľné množstvo minerálov. Rovnako ako klasická ryža je aj jej divoká sestra prirodzene bezlepková.

Mrkvový šalát /4 porcie/:

  • 5 ks veľkej mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 hrnček cíceru (uvarený alebo z konzervy)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL rímskej rasce
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 hrnček uvarenej ryže (zmes bielej a divokej)

Postup:

  1. Cibuľu posekáme nadrobno, mrkvu na tenké plátky.
  2. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme drvenú rímsku rascu, mrkvu, čierne korenie a soľ.
  3. Podusíme 5 minút, kvapneme trochu citróna, pridáme cícer, podlejeme trochou vody a necháme 20 minút dusiť. Medzitým si uvaríme ryžu.
  4. Uvarenú mrkvu a cícer zmiešame s ryžou a servírujeme ako prílohu k mäsu alebo ako teplý šalát.

DSC_0012

Ak vyskúšate mrkvový šalát s cícerom a divokou ryžou podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

One thought on “Mrkvový šalát s cícerom a divokou ryžou”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.