Mala som predstavu o hustej krémovej polievke, ktorá bude jemná na jazyku, ale zároveň chuťovo výrazná, zahreje, povzbudí a uvedie ma do jesene. Presne taká sa mi podarila až na tretíkrát, tak som si rýchlo zapísala recept a tu je – tekvicová polievka na spríjemnenie jesene:)
Z tekvíc pri varení najviac používam maslovú alebo hokkaido. Maslová tekvica má tvrdšiu šupku, preto ju pred varením vždy ošúpte. Hokkaido použite pokojne aj so šupkou.
Ingrediencie:
- 1/2 maslovej tekvice (alebo jednu menšiu hokkaido)
- 1-2 mrkvy
- 1/2 konzervy paradajok
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 5 cm kúsok zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 ks celej škorice
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 ČL rímskej rasce
- 1-2 PL ghee
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
Ako na to:
V hrnci roztopíme ghee, pridáme posekanú cibuľu, opečieme dosklovita. Pridáme pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor, posekanú chilli papričku, minútu opečieme. Pridáme mletý koriander, rímsku rascu a škoricu, opečieme ešte minútu. Tekvicu a mrkvu posekáme na kocky a orestujeme, zalejeme paradajkami, vývarom a varíme 35 minút, kým zelenina zmäkne. Vyberieme škoricu a rozmixujeme.
Ak vyskúšate tekvicovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Tekvicová polievka […]