Keby to bolo na mne, celú jeseň a zimu prežijem na ovsenej kaši. Samozrejme, len na raňajky, nie že by som ju jedla celý deň. No v týchto chladných mesiacoch mi teplá kaša veľmi chutí. Naše deti však so mnou kašovú radosť nezdieľajú a tak im vymýšľam iné frištiky. Kváskový chlieb a vajíčka na rôzne spôsoby striedajú aj sladké raňajky, napríklad tieto kváskové wafle.
Robím ich len zo zvyšného kvásku lievito madre, lebo ražný kvások mi v lete uhynul. Nemám preto otestovanú konzistenciu a chuť waflí z ražného kvásku. No keby som dávala ražný, myslím, že stačí 50-70 g. Ak skúsite, dajte mi vedieť dole do komentárov.
Myslím, že najviac mi vyhovuje to, že kváskové wafle môžem pripraviť v predstihu a cesto na mňa počká. Tak ako vám to rozpisujem dole v recepte, cesto si môžete zarobiť vopred pár hodín aj pol dňa.
Máte prebytky kvásku? Vyskúšajte aj moje kváskové palacinky!
Kváskové wafle
- 100 g zvyšného kvásku lievito madre
- 300 ml mlieka
- 1 vajce
- +- 220 g hladkej múky
- 2-3 PL cukru
- 4 PL oleja
- štipka soli
Múku môžete pridávať postupne. Časť hladkej múky môžete nahradiť celozrnnou alebo rozmixovanými ovsenými vločkami.
Do vyššej nádoby dáme všetky suroviny a rozmixujeme tyčovým mixérom. Cesto by malo byť hustejšie, ale nie ako betón.
Toto cesto je dobré nechať niekoľko hodín odležať. Máte možnosť nechať ho odstáť pri izbovej teplote (cca 4-5 hodín) alebo odložiť do chladničky (10-12 hodín). Cesto vydrží v chlade aj dlhšie.
Ja to robím najčastejšie tak, že poobede zarobím cesto a nechám ho pri izbovej teplote pár hodín. Večer uložím do chladničky a ráno pečiem.
Wafle pečieme vo wafľovači asi 5 minút dochrumkava.
Z tohto cesta môžeme piecť aj lievance – na olejom vymastenej panvici na miernom ohni.
Ak vyskúšate kváskové wafle podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela