logo

Medvedie labky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V detstve som ich nevolala medvedie labky ale tlapky. Mali sme taký recept, že sa museli piecť aspoň dva týždne vopred, aby zmäkli. Najprv boli na skus tvrdé, takže som ich pri snorení za vianočným pečivom obchádzala. Postupne však povolili a keď už bolo všetko ostatné vyjdené, prišli na rad tlapky. Neviem, čím to bolo, že boli zo začiatku tvrdšie. Mamka za to vinila kakao. Keď som sa minule chystala oprášiť náš recept, nezabudla mi pripomenúť – ale nedávaj kakao, vysušia sa!

Potom mi však sestra odporučila tento recept. Upiekla som, ochutnala a vy už asi tušíte, že je skvelý, keďže sa tu oňho s vami delím. Chutné, mäkké, orechové. Neviem, či ich robievate, alebo máte na ne spomienky, no ak ich aj nepoznáte, veľmi vám odporúčam ich vyskúšať. A nevravte to prosím mojej mamke, ale dala som tam aj kakao :)

Ako na vydarené labky?

  1. Cesto nechajte odležať v chladničke 1-2 hodiny, môže byť aj do druhého dňa.
  2. Formičky na labky netreba vymasťovať. Stačí priamo plniť cestom.
  3. Labky pečte dostatočne dlho, kým sa jemne nafúknu a po okrajoch začnú viac hnednúť.
  4. Po upečení labky nechajte postáť 3-4 minútky a môžete vyklopiť. Pomôžte si klepnutím noža, ide to ľahko.
  5. Labky môžete poprášiť cukrom.
  6. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.

Medvedie labky

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletých orechov
  • 2-3 PL kakaa (voliteľné)
  • 1 vajce
  • trocha pravej vanilky
  • citrónová kôra

Všetky suroviny spracujeme na cesto. Odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, pokojne do druhého dňa. Formičky netreba vymasťovať. Z cesta odoberáme kúsky a plníme do formičiek. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 st.C 8-12 minút. Po vybratí počkáme zopár minút a labky vyklopíme. Ide to dobre, keď na formičku klepneme nožom. Posypeme práškovým cukrom a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. 

Pre viac sviatočných receptov si pozrite celú sekciu Vianočné recepty.

Ak vyskúšate medvedie labky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

11 thoughts on “Medvedie labky”

    • používam formičky pracky z kovovýroby (stačí dať do googlu, taká klasika) vyšlo mi z tohto množstva niečo vyše 50 ks :)

    • Dobrý deň Petra, pečiem na horný-dolný ohrev. Ak by ste chceli horkovzduch (dajú sa piecť dva plechy naraz), treba znížiť teplotu aspoň o 20 st. Ela

  1. Skúste namiesto kakaa strúhanú čokoládu. Budú famózne. Ja mám vo svojom recepte aj trošku škorice a štipku klinčeka. Celá rodina ich miluje.

    • Zdravím Katka, nemám obľúbené maslo pri pečení, najčastejšie kupujem z Lidlu. Ale chuťovo výborné maslo má napr. Milk Agro. Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.