Poznáte to, čas sa zmení na zimný, začne sa skoro stmievať, dni sú väčšinou už šedé, hmlisté, ponuré… a človek hľadá v tej jesennej sivote nejaké svetielko. No do Vianoc ešte ďaleko. Jasné, regály v obchodoch sú už plné Mikulášov a vianočných ozdôb, ale o tom to nie je. A v tomto duchu vznikla moja perníková bábovka. Nech zahreje a rozvonia jesenné dni pred príchodom zimy a predtým, než to naplno rozbalíme s vianočným pečením. Príjemná a vláčna textúra prevoňaná škoricou, zázvorom a klinčekmi, poliata čokoládovou ganache pre dokonalý chuťový zážitok. Keď pridáte navyše oriešky a sušené ovocie, skvelo túto perníkovú dobrotu oživíte. Dúfam, že aj vám vyčarí moja bábovka pohodu, nech ste kdekoľvek. A ak sa o ňu budete môcť podeliť, o to lepšie. Hodí sa na raňajky, ku kávičke aj k šálke čaju. Odporúčam kombinovať s mäkkou dekou a chvíľkovým leňošením :)
Perníková bábovka
- 300 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 PL perníkového korenia
- 1 ČL škorice
- 1 KL sódy bikarbóny
- 150 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 50 g medu
- 150 ml oleja
- 200 ml kefíru
- 2 PL slivkového lekváru
- 2 PL kakaa
- trochu vanilkového extraktu
- štipka soli
- hrsť sušeného ovocia a orieškov (voliteľné)
Čokoládová ganache:
- 80 g horkej čokolády
- 80-100 ml smotany na šľahanie
Postup:
Rúru si vyhrejeme na 175 st.C.
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do pevnej svetlej peny. Pridáme med, olej, kefír, lekvár a premiešame.
V druhej mise zmiešame všetky suché suroviny. Vsypeme ich do tekutej zmesi. Cesto zľahka premiešame.
Vylejeme do bábovkovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 st. C asi 45 minút. Upečenú bábovku po 5 minútach vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Na ganache dáme zovrieť smotanu. Čokoládu nasekáme na kúsky. Zalejeme vriacou smotanou, necháme postáť 3 minúty a rozmiešame. Ja najprv vlejem asi 80 ml smotany, keď je ganache po zmiešaní príliš hustá, smotanu ešte pridám. Nalejeme na bábovku.
Ak vyskúšate perníkovú bábovku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Vynikajúca, vláčna a jednoduchá babovka, ktorú s pomocou už zvládla aj moja 4 ročná dcéra :) jedla ju ešte teplú, nevedela sa dočkať :)
úžasné, keď už ti dcérka napečie :)