logo

Perníková bábovka

perníková bábovka pečenie čokoláda

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Poznáte to, čas sa zmení na zimný, začne sa skoro stmievať, dni sú väčšinou už šedé, hmlisté, ponuré… a človek hľadá v tej jesennej sivote nejaké svetielko. No do Vianoc ešte ďaleko. Jasné, regály v obchodoch sú už plné Mikulášov a vianočných ozdôb, ale o tom to nie je. A v tomto duchu vznikla moja perníková bábovka. Nech zahreje a rozvonia jesenné dni pred príchodom zimy a predtým, než to naplno rozbalíme s vianočným pečením. Príjemná a vláčna textúra prevoňaná škoricou, zázvorom a klinčekmi, poliata čokoládovou ganache pre dokonalý chuťový zážitok. Keď pridáte navyše oriešky a sušené ovocie, skvelo túto perníkovú dobrotu oživíte. Dúfam, že aj vám vyčarí moja bábovka pohodu, nech ste kdekoľvek. A ak sa o ňu budete môcť podeliť, o to lepšie. Hodí sa na raňajky, ku kávičke aj k šálke čaju. Odporúčam kombinovať s mäkkou dekou a chvíľkovým leňošením :)

bábovka, forma, pečenie, sito múka

Perníková bábovka

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 50 g medu
  • 150 ml oleja
  • 200 ml kefíru
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 2 PL kakaa
  • trochu vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • hrsť sušeného ovocia a orieškov (voliteľné)

Čokoládová ganache:

  • 80 g horkej čokolády
  • 80-100 ml smotany na šľahanie

Postup:

Rúru si vyhrejeme na 175 st.C.

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do pevnej svetlej peny. Pridáme med, olej, kefír, lekvár a premiešame. 

V druhej mise zmiešame všetky suché suroviny. Vsypeme ich do tekutej zmesi. Cesto zľahka premiešame

Vylejeme do bábovkovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 st. C asi 45 minút. Upečenú bábovku po 5 minútach vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.

Na ganache dáme zovrieť smotanu. Čokoládu nasekáme na kúsky. Zalejeme vriacou smotanou, necháme postáť 3 minúty a rozmiešame. Ja najprv vlejem asi 80 ml smotany, keď je ganache po zmiešaní príliš hustá, smotanu ešte pridám. Nalejeme na bábovku.

Ak vyskúšate perníkovú bábovku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.