logo

Gaštanová roláda

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pečené gaštany som si na trhoch nikdy nekupovala. Tuším som ich raz ochutnala, no nesadli mi. Podobne som preto obchádzala aj gaštanové pyré. Až tento rok som dala gaštanom druhú šancu. Najprv som ochutnala dezert z gaštanového pyré a doma sme si upiekli aj jedlé gaštany. Gaštanové pyré má svoju výraznú chuť a prekvapilo ma, ako skvelo sa dá využiť v koláčoch a dezertoch. Preto z neho vznikla táto jemná gaštanová roláda. Je ľahšia vďaka tvarohu a skvelo mi sadla k šálke kávy. Jeseň som posledné týždne vďaka chorobe pozorovala skôr z okna bytu, no vďaka kuchyni sa mi darí vyčarovať jesennú atmosféru aspoň na tanieri. A okrem tradičných chutí tekvice, jabĺčok a hrušiek sa mi začína páčiť aj táto jeseň s gaštanmi.

Gaštanová roláda

Cesto:

  • 5 vajec
  • 5 PL krupicového cukru
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL polohrubej múky

Krém:

  • 250 g gaštanového pyré
  • 250 g hladkého tvarohu vo vaničke
  • práškový cukor podľa chuti

Tip: Roláda je vďaka tvarohu ľahšia, svieža a menej kalorická. Ak však máte radšej krémové chute, tvaroh môžete nahradiť 200 g mascarpone a 50 ml smotany na šľahanie.

Postup:

Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme do polovice. Postupne po lyžici pridávame krupicový cukor. Každú lyžicu cukru necháme najprv dobre vyšľahať, až potom pridáme ďalšiu. Keď je sneh tuhý a bez zrniečok cukru, po jednom vmiešame žĺtko. Nakoniec primiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom.

Klasický plech 30×40 cm vystelieme papierom na pečenie. Papier potrieme trochou oleja (pre ľahšie odstránenie po upečení). Ak nemáme papier na pečenie, stačí plech vymastiť maslom a vysypať múkou.

Cesto vylejeme na plech, rovnomerne rozotrieme a pečieme pri 180 st. C asi 12 minút. Po upečení necháme 5 minút postáť a potom zľahka odstránime papier na pečenie. Navlhčíme si kuchynskú utierku a cesto do nej zrolujeme.

Na krém si vymiešame gaštanové pyré s hladkým tvarohom, podľa chuti pridáme cukor. Krém natrieme na vychladenú roládu a necháme postáť v chlade aspoň 1-2 hod. Roládu môžeme posypať cukrom, kakaom, či poliať čokoládou.

Ak vyskúšate gaštanovú roládu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Gaštanová roláda”

  1. Ahoj Eli, dnes som piekla tuto roladu pre svojho ocina k narodeninam, kedze miluje gastany a dopadlo to super. Rolada chutila vsetkym, oslavenec zjedol hned 4 kolecka dakujem za recept

    • Ahoj Petra, tak to si ma potešila! Ďakujem za vyskúšanie a keď bol oslávenec spokojný, to je hlavné :) krásne adventné dni prajem!

  2. Roláda je vynikajúca. Robila som ju s mascarpone už asi 3x a vždy mala veľký úspech. Ďakujem za super receptík.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.