logo

Mrkvové muffiny

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Mrkva v koláčoch, to je moje. Vlastne akákoľvek zelenina prepašovaná do koláča. Lebo keď je koláč s cviklou, mrkvou či cuketou, to už sa ráta ako denný príjem zeleniny. A viete, že za deň by sme mali zjesť aspoň päť kusov?! No dobre, srandy bokom, ale faktom ostáva, že taká mrkva vie muffinom dodať vláčnosť. Aj vlákninu. Vláčnosť a vláknina sú vlastne fajn. Tak prečo nevyskúšať mrkvové muffiny. Aj orechy a hrozienka som tam pridala a parádne voňajú za škoricou. A keďže u detí zožali úspech, pridávam ich sem na blog aj pre vás. Môžete ich pripraviť pre decká i dospelákov. Na cesty, na výlety ako stvorené.

Ak máte radi rýchle koláče, upečte si tieto mrkvové muffiny. Na muffinoch je super, že sa iba zmiešajú suché a mokré suroviny, netreba mixér, zvládne to metlička alebo vidlička. Náš Viktor miluje piecť muffiny. Mám podozrenie, že hlavne preto, lebo ho väčšinu vecí už nechám robiť samého. Má pri tom na sebe svoju zelenú ľanovú zásteru a veľmi sa sústredí. Snaží sa nič nerozsypať a nerozliať, ale občas sa nechá uniesť rytmickým miešaním surovín a obsah misky je von z misky :)

Je to skvelý tréning aj pre mňa, lebo veľakrát to chcem urobiť zaňho. Opraviť, utrieť, došľahať… a pritom by som mohla mať viac trpezlivosti. Lebo ten pocit, keď ho nechám veci dokončiť a vidím hrdosť v jeho očiach, že niečo zvládol sám, to je super.

Pritom veľakrát si chcem koláč urobiť po svojom alebo nastylovať čo najlepšie na fotku. Vtedy sa po kuchyni len tak plížim. Keď ma v tom náš syn zbadá, s nadšením pribehne: “Mamka čo robííííš?” “Pečiem koláč…” “A môžem s tebou?” Oči mu žiaria túžbou. “No jasné!” Potvrdím mu. Detské šťastie vs. dokonalý koláč 1:0.

Každopádne tieto muffiny som už vyskúšala sama aj s ním a tak vám ich odporúčam. Ak chcete, zapojte do pečenia aj deti.

Mrkvové muffiny

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 PL kypiaceho prášku
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 hrnčeka cukru (môžete aj ubrať)
  • štipka soli
  • 1 hrnček postrúhanej mrkvy (140 g)
  • 2 vajcia
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • šťava z 1 pomaranča
  • 6 PL oleja
  • 1/2 hrnčeka orechov
  • 1/2 hrnčeka hrozienok

Rúru si zapneme na 175 st.C. Osobitne zmiešame suché a mokré suroviny. Všetko spojíme a zľahka premiešame. Naplníme muffinové košíčky. Pečieme na 175 st.C cca 20-25 minút (test špajlou). Necháme vychladnúť na mriežke. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Tip: Muffiny sú skvelé len tak čisté. My sme ich poliali krémom z tvarohu a kyslej smotany, aby farebné cukríky držali. Bolo to však trochu tekuté. Ak chcete vrch ozdobiť pevným krémom, môžete si zmiešať z mascarpone so šľahačkou.

Ak vyskúšate mrkvové muffiny podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.