Recept na jahodový tart som ladila niekoľkokrát, kým som bola s výsledkom spokojná. Kombinácia krehkého cesta, krémovej náplne a là cheesecake a čerstvých jahôd navrchu je osviežujúca a dokonale letná. Škoda, že jahodová sezóna je na konci, tento jahodový tart však pokojne môžete premenovať na ovocný a pripraviť aj s malinami či iným sezónnym ovocím.
Prípravu koláča si môžete rozdeliť na niekoľko častí. Cesto na korpus si potrebuje v chladničke odýchnuť aspoň hodinu, pokojne vás však počká aj do druhého dňa. Upečený korpus treba nechať celkom vychladiť a až tak natrieť krém. Prvý deň je korpus tvrdší a chrumkavý a každým dňom trochu zmäkne. Chutí však výborne aj na druhý či tretí deň. Preto je len na vás, či chcete koláč na posedenie pripraviť v predstihu alebo v deň podávania.
Jahodový tart
Korpus:
- forma na tart s vlnitými okrajmi /22-25 cm/
- 190 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 100 g studeného masla
- 1 vajce + 1 PL studenej vody
Vanilkový krém:
- 125 g smotanového syra (typu lučina)
- 125 g jemného tvarohu
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 PL práškového cukru
- štipka bourbonskej vanilky
Na ozdobenie:
- 500 g jahôd
- tortové želé (použila som Dr. Oetker)
Cesto:
Zmiešame múku s cukrom, pridáme nakrájané studené maslo. Prstami rozmrvíme a prilejeme vajce s vodou. Rýchlo vymiesime cesto a necháme v chladničke aspoň hodinu, pokojne do druhého dňa.
Cesto rozvaľkáme na kruh a vložíme do formy s vlnitými okrajmi. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou strukovinou, aby sa cesto pri pečení nezdvíhalo (tzv.blind baking). Pečieme pri 180°C 12-15 minút so zaťažením, potom strukovinu odsypeme a pečieme dozlata ešte 5 minút. Korpus necháme vychladnúť.
Tip: Ak sa vám zvýši trochu cesta na korpus, vykrojte z neho sušienky a upečte dozlata.
Krém:
Vanilkový struk rozkrojíme a vyškrabeme zrniečka vanilky. V mixéri krátko na vysokých otáčkach vyšľaháme smotanový syr, jemný tvaroh a smotanu spolu s cukrom a vanilkou. Krém natrieme na vychladený korpus. Tart dáme zachladiť.
Jahody si nakrájame na plátky a ukladáme od kraja tartu smerom dovnútra, čím dostaneme pekný vzor. Želatínu pripravíme podľa návodu a polejeme ňou ovocie. Koláč však skvelo chutí aj bez nej.
Ak vyskúšate jahodový tart podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela