Recept na židovský závin mi pred niekoľkými rokmi dala naša rodinná známa, teta Eva. V čase Vianoc nás ním vždy ponúkla a mne veľmi chutil. Jeho prípravu som však každý rok odkladala. Tak som ho pri tohtoročnom plánovaní sviatočných receptov zaradila do rebríčka a konečne pre vás aj nafotila. Je to jednoduchá, škoricou a rumom prevoňaná vianočná roláda, ktorá potrebuje trochu času na odležanie. Preto je dobré upiecť ju v predstihu. Cesto pripomína medovníčky, po upečení je však suchšie. Spolu s ovocím naloženým v rume, orechami, lekvárom a čokoládou je to veľmi chutné vianočné pečivo, ktoré si budete pri vianočných rozprávkach máčať do kakaa. Alebo do čaju s rumom, to už nechám na vás :)
Veľmi zaujímavá je aj doba spotreby, v recepte od tety Evy mám poznámku, že v chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace. Tak ja to asi nestihnem otestovať, ale vy sa môžete pokúsiť. Každopádne, podľa receptu upečiete dve veľké rolády, o ktoré sa môžete aj podeliť s blízkymi, je toho naozaj požehnane.
Židovský závin
Cesto:
- 300g hladkej múky špeciál
- 100g práškového cukru
- 1/2 PL sódy bikarbóny
- 1/2 PL mletej škorice
- 3 klinčeky rozdrvené/pomleté
- 2 vajcia
- 2 PL bravčovej masti
- 2 PL medu
Náplň:
- 3,5 dcl fľaša slivkového lekváru
- 3,5 dcl fľaša nalámaných orechov
- 200g horkej čokolády
- 150 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice,…) vopred namočiť v rume
+ 1 celé vajce zmiešať s 1 PL práškového cukru a potrieť rolády
Postup:
Na doske spracujeme cesto, rozdelíme na 2 bochníky a dáme do chladničky na 3 hodiny.
Potom rozvaľkáme jednotlivé bochníky, ktoré potrieme lekvárom, naň poukladáme nalámané orechy, čokoládu a predmáčané ovocie.
Stočíme, dáme rolády na plech vedľa seba a potrieme vrch aj boky rozšľahaným vajíčkom s cukrom.
V predhriatej rúre pečieme pri 180 st.C asi 40 minút.
Na plechu necháme vychladnúť, až potom krájame.
V chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace.
Ak vyskúšate židovský závin podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Urobila som ho tento rok, vlastne pred pár dňami a už je jedna roláda zjedena, pre mňa a moju rodinu výborný recept, ďakujem
ďakujem za vyskúšanie Mária, mám radosť, že vám chutí! pozdravujem, Ela
Robila som ho prvýkrát,všetkým chutil.Budem robiť aj na Silvestra
skvelé, ďakujem pekne za komentár:)
Dobrý deň, práve som dopiekla. Je to veľmi chutné. Do Vianoc asi nevydrží z neho nič :).
haha tak to som veľmi rada Klára :))) ďakujem za vyskúšanie, pokojné sviatky želám! Ela
Ďakujeme za recept. Je to delikatesa! Akurát že nevydrží tie 2 – 3 mesiace. Iba ak v špajzi pod zámkom hahaha Po dvoch týždňoch som piekla novú várku :-)
Ako pises Alenka, ani u nas nevydrzi :) dakujem za vyskusanie, prajem krasne sviatky! Ela
Veľmi pekne ďakujem za recept, pre mňa najlepší vianočný koláč!
Zuzka
Zuzka to ma velmi tesi pokojne sviatky prajem! Ela
Veĺmi chutný koláčik.Určite budem robiť pravidelne.Len sa tak za nim zaprášilo. A plech bol prázdny.
Jeeeej to je najlepšia recenzia :) ďakujem za vyskúšanie Ľubka!
Mnam! Zajtra ho ponuknem v rodine, lebo je neskoro vecer, no ak by nechutil, sama ho zjem :D no myslim, ze sa podaril, oplatilo sa Vas vidiet v Damskom klube ;)
To sa veľmi teším Dany a verím, že chutil aj rodinke, ale keby že aj nie… :D krásne sviatky, pozdravujem! Ela
výborný, robila som pred sviatkami bez práškového cukru a zo špaldovej múky, všetci chválili, najlepší vianočný koláčik, pripomína detstvo…dnes robím znova, manžel si vypýtal:)
ďakujem za vyskúšanie Vierka! :)
Už ho robím tento rok 2 krát. Fantázia.
velmi sa tesim Jozef! :)