logo

Židovský závin

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Recept na židovský závin mi pred niekoľkými rokmi dala naša rodinná známa, teta Eva. V čase Vianoc nás ním vždy ponúkla a mne veľmi chutil. Jeho prípravu som však každý rok odkladala. Tak som ho pri tohtoročnom plánovaní sviatočných receptov zaradila do rebríčka a konečne pre vás aj nafotila. Je to jednoduchá, škoricou a rumom prevoňaná vianočná roláda, ktorá potrebuje trochu času na odležanie. Preto je dobré upiecť ju v predstihu. Cesto pripomína medovníčky, po upečení je však suchšie. Spolu s ovocím naloženým v rume, orechami, lekvárom a čokoládou je to veľmi chutné vianočné pečivo, ktoré si budete pri vianočných rozprávkach máčať do kakaa. Alebo do čaju s rumom, to už nechám na vás :)

Veľmi zaujímavá je aj doba spotreby, v recepte od tety Evy mám poznámku, že v chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace. Tak ja to asi nestihnem otestovať, ale vy sa môžete pokúsiť. Každopádne, podľa receptu upečiete dve veľké rolády, o ktoré sa môžete aj podeliť s blízkymi, je toho naozaj požehnane.

Židovský závin

Cesto:

  • 300g hladkej múky špeciál
  • 100g práškového cukru
  • 1/2 PL sódy bikarbóny
  • 1/2 PL mletej škorice
  • 3 klinčeky rozdrvené/pomleté
  • 2 vajcia
  • 2 PL bravčovej masti
  • 2 PL medu

Náplň:

  • 3,5 dcl fľaša slivkového lekváru
  • 3,5 dcl fľaša nalámaných orechov
  • 300g horkej čokolády
  • 150 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice,…) vopred namočiť v rume

+ 1 celé vajce zmiešať s 1 PL práškového cukru a potrieť rolády

 

Postup:

Na doske spracujeme cesto, rozdelíme na 2 bochníky a dáme do chladničky na 3 hodiny.

Potom rozvaľkáme jednotlivé bochníky, ktoré potrieme lekvárom, naň poukladáme nalámané orechy, čokoládu a predmáčané ovocie.

Stočíme, dáme rolády na plech vedľa seba a potrieme vrch aj boky rozšľahaným vajíčkom s cukrom.

V predhriatej rúre pečieme pri 180 st.C asi 40 minút.

Na plechu necháme vychladnúť, až potom krájame.

V chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace.

Ak vyskúšate židovský závin podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.