logo

Židovský závin

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Recept na židovský závin mi pred niekoľkými rokmi dala naša rodinná známa, teta Eva. V čase Vianoc nás ním vždy ponúkla a mne veľmi chutil. Jeho prípravu som však každý rok odkladala. Tak som ho pri tohtoročnom plánovaní sviatočných receptov zaradila do rebríčka a konečne pre vás aj nafotila. Je to jednoduchá, škoricou a rumom prevoňaná vianočná roláda, ktorá potrebuje trochu času na odležanie. Preto je dobré upiecť ju v predstihu. Cesto pripomína medovníčky, po upečení je však suchšie. Spolu s ovocím naloženým v rume, orechami, lekvárom a čokoládou je to veľmi chutné vianočné pečivo, ktoré si budete pri vianočných rozprávkach máčať do kakaa. Alebo do čaju s rumom, to už nechám na vás :)

Veľmi zaujímavá je aj doba spotreby, v recepte od tety Evy mám poznámku, že v chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace. Tak ja to asi nestihnem otestovať, ale vy sa môžete pokúsiť. Každopádne, podľa receptu upečiete dve veľké rolády, o ktoré sa môžete aj podeliť s blízkymi, je toho naozaj požehnane.

Neviem však, prečo sa tento vianočný koláčik volá židovský závin, keďže sa v recepte používa bravčová masť. Každopádne názov som ponechala taký, ako ho mám od tety Evy. Raz sa jej na to určite opýtam!

Židovský závin

Cesto:

  • 300g hladkej múky špeciál
  • 100g práškového cukru
  • 1/2 PL sódy bikarbóny
  • 1/2 PL mletej škorice
  • 3 klinčeky rozdrvené/pomleté
  • 2 vajcia
  • 2 PL bravčovej masti
  • 2 PL medu

Náplň:

  • 3,5 dcl fľaša slivkového lekváru
  • 3,5 dcl fľaša nalámaných orechov
  • 200g horkej čokolády
  • 150 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice,…) vopred namočiť v rume

+ 1 celé vajce zmiešať s 1 PL práškového cukru a potrieť rolády

Postup:

Na doske spracujeme cesto, rozdelíme na 2 bochníky a dáme do chladničky na 3 hodiny.

Potom rozvaľkáme jednotlivé bochníky, ktoré potrieme lekvárom, naň poukladáme nalámané orechy, čokoládu a predmáčané ovocie.

Stočíme, dáme rolády na plech vedľa seba a potrieme vrch aj boky rozšľahaným vajíčkom s cukrom.

V predhriatej rúre pečieme pri 180 st.C asi 40 minút.

Na plechu necháme vychladnúť, až potom krájame.

V chladničke v alobale vydrží 2-3 mesiace.

Ak vyskúšate židovský závin podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

32 thoughts on “Židovský závin”

  1. Urobila som ho tento rok, vlastne pred pár dňami a už je jedna roláda zjedena, pre mňa a moju rodinu výborný recept, ďakujem

    • Perfektné! dokonca aj s mojou tradičnou dávkou improvizácie, keďže som doma nemala lekvár ani sušené ovocie (dokonca aj masť v recepte som musela nahradiť maslom). Do plnky som namiesto toho dala marhuľový/jahodový džem, podusené strúhané jabĺčka, nakrájané zavárané slivky, posekané oriešky a čokoládu, a výsledkom je asi odteraz môj najobľúbenejší vianočný koláčik, ďakujem veľmi pekne za recept :)

      • Ďakujem pekne za vyskúšanie aj za tvoje vylepšenia Marcela. Teším sa, že dostal závin také čestné miesto :) Pekné adventné dni prajem, Ela

  2. Ďakujeme za recept. Je to delikatesa! Akurát že nevydrží tie 2 – 3 mesiace. Iba ak v špajzi pod zámkom hahaha Po dvoch týždňoch som piekla novú várku :-)

  3. Mnam! Zajtra ho ponuknem v rodine, lebo je neskoro vecer, no ak by nechutil, sama ho zjem :D no myslim, ze sa podaril, oplatilo sa Vas vidiet v Damskom klube ;)

  4. výborný, robila som pred sviatkami bez práškového cukru a zo špaldovej múky, všetci chválili, najlepší vianočný koláčik, pripomína detstvo…dnes robím znova, manžel si vypýtal:)

  5. Ahoj Eli,ďakujem za super receptík,veĺmi chutný koláčik,rodinke veĺmi chutil,tá zmes orieśkov ćokolady,hrozienok,brusnic je niećo úźasné.Zaradíme ho aj do Vianoćného pećenia,už sa teśím.

  6. Ela ja tieto Vase recepty zboznujem Robila som tento zavin, bobalky, rozky z kysleho mlieka, spaldove hviezdicky… Vsetko top recepty. Velmi nam chutia. Vzdy ma potesi dalsi novy recept na blogu. Dakujem Vam.

    • Zdravím Vierka, ďakujem pekne za spätnú väzbu. Potešilo ma, koľko mojich receptov vám doma chutí. Isto ešte niečo vianočné prihodím. Krásny adventný čas! Ela

  7. Fantastický koláč!
    Tieto Vianoce som robila prvýkrát a pre veľký úspech dvakrát. Prepísané do zápisnika, od teraz každý rok na Vianoce.
    Ďakujem ❤️

  8. Nikdy som o tomto závine pred tým nepočula, neochutnávala, v okolí to u nás nikdo nepiekol. Zarazilo ma, že v recepte je doba pečenia 40minút a ja som to za 20min mala hotové. Dala som ho vychladnúť na balkón do zimy, tak som sa zľakla, keď som zistila, že čokoláda není rozpustená, ale tvrdá. Ale pri izbovej teplote koláč pekne zmäkol a chutí výborne. Aj rodina si na ňom pochutnávala. Určite ho budem piecť pravidelne

    • Ahoj Zuzi! Ďakujem ti pekne za skúsenosť, teším sa, že vám doma koláčik chutil. Pozdravujem celú rodinu a prajem všetko dobré! :) Ela

  9. Toto je jedna neskutočná mňamka. S orechovými očkami ju zaraďujem do každoročného pečenia. Musím doladiť vzhľad, ale chuť neskutočná. Ďakujem za ďalší skvelý recept ❤️

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.