logo

Fazuľkový prívarok

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Rada sa vraciam ku klasikám, ako je aj fazuľkový prívarok, lebo mi pripomenú chute detstva. Zelená fazuľka čerstvo natrhaná zo záhrady, pár mladých zemiakov a krémová chuť prívarku je návrat do bezstarostných prázdninových dní. K tomu malá chrumkavá fašírka, alebo rýchle uvarené vajíčko. A už sme sa zase utekali hrať na dvor u babky. Možno práve preto, že už tieto jednoduché jedlá nemôžem ochutnať od mojej babky, mám chuť pripraviť ich sama. Aj vo vás vzbudzuje fazuľkový prívarok nejaké milé spomienky?

Pokiaľ ide o prívarky, môj otec má veľmi rád cuketový, ktorý sa na východnom Slovensku volá “dziňanka”. Cuketa či tekvica, po východňarsky nazývaná dziňa, preto ten názov. Robí sa z postrúhanej cukety a postup je podobný, akurát že cuketu treba podusiť. Narozdiel od fazuľkového prívarku mi dziňanka pripadala nevábna, ale ako tak rozmýšľam, asi jej toto leto dám šancu:)

Najprv však sľúbený fazuľkový prívarok.

Príprava je jednoduchá a hlavne rýchla. Najviac trvá len nakrájať fazuľky, ale pri tretej hrsti už budete mať grif:) Množstvá surovín si môžete prispôsobiť, píšem ich od oka.

Ak sa vám kombinácia zemiakov, smotany a múky zdá príliš ťažká, zahustiť prívarok môžete aj inak.

  • namiesto klasickej múky použite tapiokovú, alebo cícerovú múku
  • rozmixujte časť zemiakov a tie prívarok zahustia tiež
  • namiesto bežnej smotany či mlieka použite rastlinnú náhradu

Fazuľkový prívarok

/pre 4 osoby/

  • 3 hrste zelenej fazuľky
  • 4 zemiaky
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 dcl sladkej smotany alebo mlieka
  • 1 PL octu

Zelenú fazuľku umyjeme, odkrojíme konce a nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame. Fazuľku a zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby boli prikryté. Pridáme bobkový list, nové korenie a dáme variť. Keď začne vrieť, osolíme a varíme asi 10 minút domäkka. Múku rozmiešame so smotanou a vlejeme k fazuľkám. Necháme povariť 5 minút. Dochutíme soľou a trochou octu. Dobrú chuť.

Fazuľkový prívarok môžete podávať s vajíčkom na rôzne spôsoby (volské oko, varené či stratené vajce), s fašírkou alebo klobásou.

Ak vyskúšate fazuľkový prívarok podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.