logo

Žĺtkové rezy

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

U nás doma ho voláme aj “žltý koláč”. Pečie sa na menší plech a cukru je v ňom požehnane. Žĺtková poleva sa bez neho nezaobíde, v ceste však môžete ubrať až polovicu množstva. Stále bude dosť sladký. Mne pripomína babku, ktorá ho piekla pravidelne. Trochu som si chcela pripomenúť chute detstva a tak som tieto žĺtkové rezy pripravila. Poznáte ich z detstva? A tiež vám pripomínajú Veľkú noc u babky? Alebo máte iné spomienky? Podeľte sa o to v komentároch :)

Žĺtkové rezy

  • 210 g mäkkého masla
  • 210 g práškového cukru (pokojne použite len polovicu)
  • 210 g mletých orechov
  • 110 g polohrubej múky
  • 5 bielkov
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

Poleva: 

  • 210 g práškového cukru
  • 5 žĺtkov

Zmäknuté maslo s cukrom vymiešame, pridáme mleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Z 5 bielkov si vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na menší plech ( 35 x 25 cm) vymastený maslom   a vysypaný múkou. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 °C približne 30-35 minút. Koláč sa oddelí od krajov a v strede bude pružný. Medzitým si metličkou vymiešame žĺtky s cukrom a potrieme nimi horúci koláč hneď po vybratí z rúry. Necháme vychladnúť. Môžeme pofŕkať čokoládou. Koláč krájame nožom ponoreným do horúcej vody, aby nepopraskal. 

Ak vyskúšate žĺtkové rezy podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.