logo

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Príprava kváskového chleba je umenie. Je to záľuba, ktorej sa dá venovať celý život. Vylepšovať jeden postup, skúšať rôzne recepty, testovať kvasenie cesta pri rôznych teplotách, či experimentovať s rôznymi tvarmi pečiva. Okrem chleba či rožkov sa z kvásku daju vyčarovať sladké buchty, koláče a kvások sa nestratí ani v ceste na lievance a iné maškrty. Čo najradšej pripravujete z kvásku vy? 

Nedávno som mala možnosť piecť za krátky čas veľa chlebov. Tak sa mi v jeden deň dostalo do rúk cesto v rôznych fázach kysnutia, počas miesenia, prekladania a tvarovania. Povedala som si, že to nie je na škodu a preto sa s vami chcem podeliť o jednoduchý recept na základný pšenično-ražný kváskový chlieb.

Ražný rozkvas:

Ak dodržíte tento postup a použijete chlebovú ražnú aj chlebovú pšeničnú múku, upečiete chutný bochník, ktorý vás vráti do detstva. 

  • 120 g ražnej chlebovej múky
  • 120 g vody
  • 1 PL materského kvásku

Zamiešame v nádobe a necháme kvasiť 9-12 hodín.

Pšenično-ražný kváskový chlieb:

  • 200 g ražného rozkvasu
  • 400 g pšeničnej chlebovej múky
  • 240 ml vody
  • 1,5 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce

Rozkvas premiešame s múkou a vodou, necháme aspoň 30 minút postáť (fermentolýza). Pridáme soľ, rascu a vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 2-3 hodiny, cesto môžeme poprekladať 3-4 krát. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami prehnetieme. Vytvarujeme bochník a vložíme ho do ošatky vysypanej múkou (alebo tapiokovým či zemiakovým škrobom). Necháme znova kysnúť asi 2 hodiny. Keď je cesto takmer je nakysnuté, rozohrejeme rúru s dvoma plechmi na 250°C. Na horúci spodný plech vylejeme 2 dcl vody. Na horný plech vyklopíme chlieb z ošatky, môžeme narezať. Podľa zvyklostí s rúrou pečieme:

Pečenie v teplovzdušnej rúre: 10 minút na 230°C + 30 min. na 180°C

Pečenie na horný+dolný ohrev: 10 minút na 250°C + 30 min. na 200°C.

Po upečení poklopeme po spodnej časti chleba, má znieť duto. Necháme vychladnúť na mriežke (ideálne 4-5 hodín) a držíme v ľanovom vrecku na chlieb.

Vyskúšajte aj ďalšie moje recepty na pečivo.

Videorecept na kváskový chlieb nájdete aj u mňa na youtube:

Moji rodičia ma vždy učili úcte k chlebu. Chlieb sa u nás nikdy nevyhadzoval do koša. A pamätám si, ako babka po nakrájaní chleba zakaždým dlaňou pozbierala omrvinky a zjedla ich. Taký bol chlieb vzácny.

P.S.: Keď som fotila tento čerstvo upečený bochník, pritmolil sa ku mne náš 1,5 ročný synček. Vyštveral sa na stoličku a chlebík pobozkal. Ostala som bez slov. Taký je chlieb vzácny.

Ak vyskúšate pšenično-ražný kváskový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o názor v komentároch. Budem sa tešiť:)

Ela


Tak veľa kvásku

a tak málo receptov?

Stiahni si e-book

10 kváskových receptov

59 thoughts on “Pšenično-ražný kváskový chlieb”

  1. Dobrý deň.
    Nie je veľa tých 30 min.na 200 stupňov? Ja to pečiem 10 min. 250 stupňov a 20 min.200 stupňov a je to akurát.

    • zdravim Stevo,
      na mojej rure to mam vytestovane na tuto dlzku pecenia. Chlieb je upeceny, korka chrumkava.
      Ako pisem v recepte, mozete si to prisposobit podla zvyklosti so svojou rurou
      Nech sa vydari :)
      Ela

    • ano Lenka, chladnickove kysnutie funguje aj v prvej, aj v druhej faze kysnutia. Najcastejsie robim tak, ze prva faza kysnutia 2-3 hodiny vecer na linke s prekladanim, potom poskladam do osatky a necham kysnut cez noc v chladnicke. Rano rovno vyklopim na horuci plech :)

      • Ahoj Ela, ja robim tak isto. Len po vlozeni do vyhriatej rury chlebik uz nerastie. Takze ked ho nareziem, tak sa mi v rure uz viac tak krasne neotvori. Kde asi robim chybu?

        • Ahoj Laura, ak chces aby sa na chlebiku urobilo usko, treba ho davat piect trosku nedokysnuty. Narezava sa šikmo a nie v strede.
          Ak sa vklada do rury dobre vykysnuty, ostavaju zarezy skor plochsie.
          Drzim palce :)
          Ela

          • Dakujem Ela za navod. Davam chlieb vykysmut do chladnicky na noc a rano upiect. Je pravda ze je vykysnuty az az. Hadam sa mi raz podari mat nedokysnutejsi chlebik. Laura

          • v tychto letnych teplotach rozkvas a prve kysnutie na linke mi tiez nastartuju cesto poriadne. a ked kysne v noci v osatke, rano ho mam tiez vykysnuty az az. mimo leta je ta noc v osatke v chladnicke akurat. ale inak mam tie letne teploty velmi rada :))) tak nech sa ti to podari podla predstav ;)

      • Mňa by zaujímalo, či toho rozkvasu do cesta má byť ozaj iba 200g? Lebo keď si urobím rozkvas z danej gramáže ako sa píše v recepte, vždy je to až cca 260g. Ďakujem.

        • Ahoj Adriana, áno dávam 200 g rozkvasu. Čo sa zvýši, dokŕmim a odložím do chladničky ako kvások. Ale každý to s kváskom na ďalšie pečenie robíme možno trochu inak, preto to môže zmiasť. :) Ela

  2. Milá Ela, ďakujem za super recept. Chlebík sa vydaril nadýchaný a voňavý. Tiež som ho nechala kysnúť na noc v ošatke v chladničke :)

    • Ahoj Lenka, tvoj komentár ma veľmi potešil. Kysnutie v chladničke využívam rada, super že sa chlebík podaril podľa predstáv! Ďakujem za vyskúšanie :) Ela

    • ahoj Martina, na tento rozkvas je najlepší ražný kvások. Neviem, či to myslíš tak, že dokŕmiš lievito ražnou múkou, alebo urobíš úplne pšeničný rozkvas.

  3. Dobry den..dnes som piekla tento vas chlebik..uz mam za sebou zopar nepodarkov a dnes som si povedala ze dam tomu poslednu sancu..vyskusala som vas recept a chlebik sa konecne vydaril..je vynikajuci a velmi s z neho tesim..dakujem za recept

  4. S kvaskovanim iba zacinam, tento chlebik som skusila ako treti v poradi a podaril sa na jednotku, velmi pekne dakujem za recept :-)

  5. Ahoj Ela, rozkvas píšeš 120 a 120 ale ďalej v recepte použijes len 200. Takže nepoužijes celý rozkaz? Rozumiem tomu dobre? Prepáč, učím sa :-)

    • áno Andrea, zvyšok odložím na ďalšie pečenie. ak si kvások na ďalšie pečenie odkladáš ešte pred zarobením rozkvasu, tak si len uber množstva vody a múky na rozkvas, aby si to spotrebovala celé.

  6. Jednoduchý, ale naprosto úžasný recept. Naozaj nás vôňa a chuť vrátila o desaťročia späť. Využila som chladničkové kysnutie v druhej fáze a úplne v pohode. Ďakujem za recept, zaradila som ho do našej hitparády obľúbených chlebíkov. :)

  7. Odkedy robím tento chlebík iný som nerobila je úžasný ako pavucinka proste top všetci ho doma milujeme chlebíček v obchode vôbec nekupujem❤️❤️

  8. Ahoj Ela, veľké ĎAKUJEM za skvelý recept.
    Určite odporúčam všetkým, čo začínajú s kváskovaním. Bol to môj prvý kváskový chlebík a úprimne, mala som veľké obavy, hlavne keď človek číta, ako treba „do toho prísť“. Verím, že skúsenosti nie sú na škodu, ALE.. No podaril sa úžasne. Voňavý, krehký, chrumkavý, vo vnútri ako pavučinka.
    Nie som pekárka ale toto sa fakt podarilo :)

    • Ahoj Katka, teším sa, že ti chlebík vyšiel na prvú! Moje prvé chleby teda krehké ani chrumkavé neboli :D
      Veľa úspechov pri ďalšom pečení, nech ťa to baví ;)

  9. Tento chlebík som robila už asi 5x a vždy vydržal krásne nadýchaný a mäkkučký, až kým sa nezjedol (čo nám trvalo asi 4 dni). Chuťovo je výborný, ja niekedy doplním semiačka, naposledy som primiešala aj špaldovú chlebovú muku a tiež bol fantastický! Na tej autolýze asi niečo bude…Lenka

  10. Dobrý deň, môžete mi poradiť, už 4 krát robím chlebík, 3 krát som ho robila z inej múky, iného receptu a kvásku, teraz posledný krát podľa Vášho receptu, vždy mi ostane chlebík nízky, poriadne nenakysne, mám miesiť cesto mixérom, inak všetko som urobila ako píšete, ďakujem

    • Zdravím Lea, problémov môže byť viac.. neviem, či vám narastie rozkvas alebo nie (chyba môže byť už v kvásku), či dostatočne dlho nechávate cesto kysnúť (čas je orientačný, cesto sa má zdvojnásobiť).. miesenie rukou alebo mixérom je rovnocenné. Skúšajte viackrát podľa rovnakého receptu. Ak máte zdravý kvások, isto vychytáte ostatné chyby. Držím palce! Ela

  11. Dobrý večer chcela by som sa spýtať že keď znížite teplotu po 10 minútach tak vyberiete spodný plech v ktorom bola naliala voda alebo keď dávate chlebík na plech či ho postriekané vodou a keď ho vyberiete už upeceny postriekate vodou nakoľko o tomto ste sa nezmienili ďakujem Olinka

  12. Dobrý deň, pani Ela.
    Dnes som robila vás chlebík.
    Prvý. Vôbec prvý. V kvaskovani som úplný začiatočník.
    Takže prvý pokus vobec o chlebík dopadol na výbornú. Je fantasticky. Nadýchaný, a kôrka chrumkavá.
    Veľmi vám ďakujem za skvelý recept!
    Pozriem si aj ďalšie.

  13. Dobrý deň, postupoval som podľa postupu, miešal robotom, prekladal a nakoniec vyklopil na pomúčenú dosku a vytvaroval bochník, ktorý som vložil do ošatky. Po kysnutí 2 hodiny a zväčšení objemu sa žiadne vyklopenie nekonalo…. Pôvodne nelepkavý a pekne vytvarovaný bochník sa po 2 hodinách kysnutia v ošatke opäť zmenil na zriedenú lepkavú hmotu. Má niekto podobnú skúsenosť?

    • Zdravím Rudo, áno to sa pokojne môže stať, ak cesto v niektorej fáze prekyslo, prípadne prekysol kvások…najmä v lete je to pri vyšších teplotách dosť časté.

    • Tiež som mala tento problém pri inom recepte. Teraz nechávam v chladničke na 1.kvasenie (12-24hodín, podľa toho, kedy chlebík potrebujem alebo kedy mám čas piecť).
      2.kvasenie v ošatke už pri izbovej teplote (3 hodiny, za 2 to studené cesto z chladničky ešte nebolo dosť nakysnuté).
      Takto býva chlebík vynikajúci.

  14. Dobrý deň, tento recept na chlebík je dokonalý! S cestom sa naozaj výborne pracuje a chlebík nemá chybu. Išla som presne podľa krásne natočeného videa a nemôžem byť spokojnejšia. Ďakujem za recept.
    Želám krásne sviatky plné pohody.

  15. Dobrý deń náhodou som objavila Váš recept na internete,bola som nadšená z výsledku.Pečiem chlebík z kvásku už asi 2 roky,skúšam různe recepty aj neúspechy boli,ale chce to len vydržat.Recept výnikajúci,moc Vám dekujem

    • Anka pozdravujem, kváskovanie chce naozaj trpezlivosť, ale dáva skvelú odmenu. ani nám sa doma ešte kváskový chlieb neprejedol :)

  16. Mne sa dnes len tak rozlial na papier a ešte aj sa lepili naň cesto bolo celý čas redšie hoci som dala presne pomer z receptu. Co mohlo byť na chybe? Ďakujem

    • Majuska tazko sa radi len z tychto info.
      Cesto moze byt redsie a lepive:
      -ked prekysne rozkvas,
      -ked je cesto premiesene,
      -ked je cesto prekysnute…
      Pri kvaskovom peceni sa nestaci drzat pomerov a casov v recepte. Skusenostou sa da odhadnut najviac, chce to len cas.
      Odporucam pozriet aj videorecept, je tu prilozeny.
      Drzim palce:) Ela

  17. Ahoj Ela,ja neuberam z mnozstva nic.clebik peciem takyto ako je tento recept,len z viac muky.vzdy si odlozim za jednu poriadnu Pl rozkvasu na dalsie pecenie,ale bez uberania ho pridam do muky s vodou na starter.ja este miesam muku psenicnu a spaldovu.a zarabam chlebik s pivom a nie vodou. Moj osvedceny recept:starter- 150 g razna muka+ 150 ml voda+ 1PL kvasok. Cesto:200 g spaldova hladka+400 g psenicna chlebova muka+350 ml svetle pivo+rozkvas z ktoreho som odobrala za dobru 1PL kvasku na dalsi chlebik. Peciem 10min/250 stupnov a 30min/190 stupnov.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.