logo

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Príprava kváskového chleba je umenie. Je to záľuba, ktorej sa dá venovať celý život. Vylepšovať jeden postup, skúšať rôzne recepty, testovať kvasenie cesta pri rôznych teplotách, či experimentovať s rôznymi tvarmi pečiva. Okrem chleba či rožkov sa z kvásku daju vyčarovať sladké buchty, koláče a kvások sa nestratí ani v ceste na lievance a iné maškrty. Čo najradšej pripravujete z kvásku vy? 

Nedávno som mala možnosť piecť za krátky čas veľa chlebov. Tak sa mi v jeden deň dostalo do rúk cesto v rôznych fázach kysnutia, počas miesenia, prekladania a tvarovania. Povedala som si, že to nie je na škodu a preto sa s vami chcem podeliť o jednoduchý recept na základný pšenično-ražný kváskový chlieb.

Ak dodržíte tento postup a použijete chlebovú ražnú aj chlebovú pšeničnú múku, upečiete chutný bochník, ktorý vás vráti do detstva. 

Ražný rozkvas:

  • 120 g ražnej chlebovej múky
  • 120 g vody
  • 1 PL materského kvásku

Zamiešame v nádobe a necháme kvasiť 9-12 hodín.

Pšenično-ražný chlieb:

  • 200 g ražného rozkvasu
  • 400 g pšeničnej chlebovej múky
  • 240 ml vody
  • 1,5 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce

Rozvas premiešame s múkou a vodou, necháme aspoň 30 minút postáť (autolýza). Pridáme soľ, rascu a vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 2-3 hodiny, cesto môžeme poprekladať 3-4 krát. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami prehnetieme. Vytvarujeme bochník a vložíme ho do ošatky vysypanej múkou (alebo tapiokovým či zemiakovým škrobom). Necháme znova kysnúť asi 2 hodiny. Keď je cesto takmer je nakysnuté, rozohrejeme rúru s dvoma plechmi na 250°C. Na horúci spodný plech vylejeme 2 dcl vody. Na horný plech vyklopíme chlieb z ošatky, môžeme narezať. Podľa zvyklostí s rúrou pečieme:

Pečenie v teplovzdušnej rúre: 10 minút na 230°C + 30 min. na 180°C

Pečenie na horný+dolný ohrev: 10 minút na 250°C + 30 min. na 200°C.

Po upečení poklopeme po spodnej časti chleba, má znieť duto. Necháme vychladnúť na mriežke (ideálne 4-5 hodín) a držíme v ľanovom vrecku na chlieb.

Moji rodičia ma vždy učili úcte k chlebu. Chlieb sa u nás nikdy nevyhadzoval do koša. A pamätám si, ako babka po nakrájaní chleba zakaždým dlaňou pozbierala omrvinky a zjedla ich. Taký bol chlieb vzácny.

P.S.: Keď som fotila tento čerstvo upečený bochník, pritmolil sa ku mne náš 1,5 ročný synček. Vyštveral sa na stoličku a chlebík pobozkal. Ostala som bez slov. Taký je chlieb vzácny.

Ak vyskúšate pšenično-ražný kváskový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o názor v komentároch. Budem sa tešiť:)

Ela

 

10 thoughts on “Pšenično-ražný kváskový chlieb”

  1. Dobrý deň.
    Nie je veľa tých 30 min.na 200 stupňov? Ja to pečiem 10 min. 250 stupňov a 20 min.200 stupňov a je to akurát.

    • zdravim Stevo,
      na mojej rure to mam vytestovane na tuto dlzku pecenia. Chlieb je upeceny, korka chrumkava.
      Ako pisem v recepte, mozete si to prisposobit podla zvyklosti so svojou rurou
      Nech sa vydari :)
      Ela

    • ano Lenka, chladnickove kysnutie funguje aj v prvej, aj v druhej faze kysnutia. Najcastejsie robim tak, ze prva faza kysnutia 2-3 hodiny vecer na linke s prekladanim, potom poskladam do osatky a necham kysnut cez noc v chladnicke. Rano rovno vyklopim na horuci plech :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.