logo

Pšenično-ražný kváskový chlieb

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Príprava kváskového chleba je umenie. Je to záľuba, ktorej sa dá venovať celý život. Vylepšovať jeden postup, skúšať rôzne recepty, testovať kvasenie cesta pri rôznych teplotách, či experimentovať s rôznymi tvarmi pečiva. Okrem chleba či rožkov sa z kvásku daju vyčarovať sladké buchty, koláče a kvások sa nestratí ani v ceste na lievance a iné maškrty. Čo najradšej pripravujete z kvásku vy? 

Nedávno som mala možnosť piecť za krátky čas veľa chlebov. Tak sa mi v jeden deň dostalo do rúk cesto v rôznych fázach kysnutia, počas miesenia, prekladania a tvarovania. Povedala som si, že to nie je na škodu a preto sa s vami chcem podeliť o jednoduchý recept na základný pšenično-ražný kváskový chlieb.

Ak dodržíte tento postup a použijete chlebovú ražnú aj chlebovú pšeničnú múku, upečiete chutný bochník, ktorý vás vráti do detstva. 

Ražný rozkvas:

  • 120 g ražnej chlebovej múky
  • 120 g vody
  • 1 PL materského kvásku

Zamiešame v nádobe a necháme kvasiť 9-12 hodín.

Pšenično-ražný kváskový chlieb:

  • 200 g ražného rozkvasu
  • 400 g pšeničnej chlebovej múky
  • 240 ml vody
  • 1,5 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce

Rozvas premiešame s múkou a vodou, necháme aspoň 30 minút postáť (autolýza). Pridáme soľ, rascu a vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 2-3 hodiny, cesto môžeme poprekladať 3-4 krát. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami prehnetieme. Vytvarujeme bochník a vložíme ho do ošatky vysypanej múkou (alebo tapiokovým či zemiakovým škrobom). Necháme znova kysnúť asi 2 hodiny. Keď je cesto takmer je nakysnuté, rozohrejeme rúru s dvoma plechmi na 250°C. Na horúci spodný plech vylejeme 2 dcl vody. Na horný plech vyklopíme chlieb z ošatky, môžeme narezať. Podľa zvyklostí s rúrou pečieme:

Pečenie v teplovzdušnej rúre: 10 minút na 230°C + 30 min. na 180°C

Pečenie na horný+dolný ohrev: 10 minút na 250°C + 30 min. na 200°C.

Po upečení poklopeme po spodnej časti chleba, má znieť duto. Necháme vychladnúť na mriežke (ideálne 4-5 hodín) a držíme v ľanovom vrecku na chlieb.

Vyskúšajte aj ďalšie moje recepty na pečivo.

Moji rodičia ma vždy učili úcte k chlebu. Chlieb sa u nás nikdy nevyhadzoval do koša. A pamätám si, ako babka po nakrájaní chleba zakaždým dlaňou pozbierala omrvinky a zjedla ich. Taký bol chlieb vzácny.

P.S.: Keď som fotila tento čerstvo upečený bochník, pritmolil sa ku mne náš 1,5 ročný synček. Vyštveral sa na stoličku a chlebík pobozkal. Ostala som bez slov. Taký je chlieb vzácny.

Ak vyskúšate pšenično-ražný kváskový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o názor v komentároch. Budem sa tešiť:)

Ela

32 thoughts on “Pšenično-ražný kváskový chlieb”

  1. Dobrý deň.
    Nie je veľa tých 30 min.na 200 stupňov? Ja to pečiem 10 min. 250 stupňov a 20 min.200 stupňov a je to akurát.

    • zdravim Stevo,
      na mojej rure to mam vytestovane na tuto dlzku pecenia. Chlieb je upeceny, korka chrumkava.
      Ako pisem v recepte, mozete si to prisposobit podla zvyklosti so svojou rurou
      Nech sa vydari :)
      Ela

    • ano Lenka, chladnickove kysnutie funguje aj v prvej, aj v druhej faze kysnutia. Najcastejsie robim tak, ze prva faza kysnutia 2-3 hodiny vecer na linke s prekladanim, potom poskladam do osatky a necham kysnut cez noc v chladnicke. Rano rovno vyklopim na horuci plech :)

      • Ahoj Ela, ja robim tak isto. Len po vlozeni do vyhriatej rury chlebik uz nerastie. Takze ked ho nareziem, tak sa mi v rure uz viac tak krasne neotvori. Kde asi robim chybu?

        • Ahoj Laura, ak chces aby sa na chlebiku urobilo usko, treba ho davat piect trosku nedokysnuty. Narezava sa šikmo a nie v strede.
          Ak sa vklada do rury dobre vykysnuty, ostavaju zarezy skor plochsie.
          Drzim palce :)
          Ela

          • Dakujem Ela za navod. Davam chlieb vykysmut do chladnicky na noc a rano upiect. Je pravda ze je vykysnuty az az. Hadam sa mi raz podari mat nedokysnutejsi chlebik. Laura

          • v tychto letnych teplotach rozkvas a prve kysnutie na linke mi tiez nastartuju cesto poriadne. a ked kysne v noci v osatke, rano ho mam tiez vykysnuty az az. mimo leta je ta noc v osatke v chladnicke akurat. ale inak mam tie letne teploty velmi rada :))) tak nech sa ti to podari podla predstav ;)

  2. Milá Ela, ďakujem za super recept. Chlebík sa vydaril nadýchaný a voňavý. Tiež som ho nechala kysnúť na noc v ošatke v chladničke :)

    • Ahoj Lenka, tvoj komentár ma veľmi potešil. Kysnutie v chladničke využívam rada, super že sa chlebík podaril podľa predstáv! Ďakujem za vyskúšanie :) Ela

    • ahoj Martina, na tento rozkvas je najlepší ražný kvások. Neviem, či to myslíš tak, že dokŕmiš lievito ražnou múkou, alebo urobíš úplne pšeničný rozkvas.

  3. Dobry den..dnes som piekla tento vas chlebik..uz mam za sebou zopar nepodarkov a dnes som si povedala ze dam tomu poslednu sancu..vyskusala som vas recept a chlebik sa konecne vydaril..je vynikajuci a velmi s z neho tesim..dakujem za recept

  4. S kvaskovanim iba zacinam, tento chlebik som skusila ako treti v poradi a podaril sa na jednotku, velmi pekne dakujem za recept :-)

  5. Ahoj Ela, rozkvas píšeš 120 a 120 ale ďalej v recepte použijes len 200. Takže nepoužijes celý rozkaz? Rozumiem tomu dobre? Prepáč, učím sa :-)

    • áno Andrea, zvyšok odložím na ďalšie pečenie. ak si kvások na ďalšie pečenie odkladáš ešte pred zarobením rozkvasu, tak si len uber množstva vody a múky na rozkvas, aby si to spotrebovala celé.

  6. Jednoduchý, ale naprosto úžasný recept. Naozaj nás vôňa a chuť vrátila o desaťročia späť. Využila som chladničkové kysnutie v druhej fáze a úplne v pohode. Ďakujem za recept, zaradila som ho do našej hitparády obľúbených chlebíkov. :)

  7. Odkedy robím tento chlebík iný som nerobila je úžasný ako pavucinka proste top všetci ho doma milujeme chlebíček v obchode vôbec nekupujem❤️❤️

  8. Ahoj Ela, veľké ĎAKUJEM za skvelý recept.
    Určite odporúčam všetkým, čo začínajú s kváskovaním. Bol to môj prvý kváskový chlebík a úprimne, mala som veľké obavy, hlavne keď človek číta, ako treba “do toho prísť”. Verím, že skúsenosti nie sú na škodu, ALE.. No podaril sa úžasne. Voňavý, krehký, chrumkavý, vo vnútri ako pavučinka.
    Nie som pekárka ale toto sa fakt podarilo :)

    • Ahoj Katka, teším sa, že ti chlebík vyšiel na prvú! Moje prvé chleby teda krehké ani chrumkavé neboli :D
      Veľa úspechov pri ďalšom pečení, nech ťa to baví ;)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.