logo

Kvásková pizza

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Príprava kváskovej pizze, podobne ako kváskového chleba, nie je náročná na čas, iba ju treba správne načasovať. Jeden deň pripravíte rozkvas, zamiesite na cesto a na druhý deň si môžete doma pripraviť skvelú pizzu. Garantujem vám, že domáca kvásková pizza je úplne iný level ako rýchle pizze z donášky. Kto už vyskúšal rozdiel medzi bežným kupovaným pečivom a pečivom z kvásku, mi dá určite za pravdu. Kváskové pečivo nie je tak ťažké na trávenie, samozrejme za predpokladu, že nezjete na raňajky polovicu čerstvo upečeného kváskového chleba ;-) A podobne je to aj s kváskovou pizzou.

Recept je na štyri okrúhle pizze, naukladať si na ne môžete, čo máte radi. Mne sa osvedčilo že na rozvaľkanú pizzu natriem paradajkový základ a na to posypem syr, až potom pridávam ostatné ingrediencie. Upečenú pizzu pred servírovaním môžete posypať rukolou.

Kvásková pizza

Na rozkvas:

  • 2 PL kvásku (ražný, špaldový alebo pšeničný)
  • 100 g špaldovej alebo pšeničnej múky
  • 80 ml vody

Na cesto:

  • 150 g rozkvasu
  • 500 g hladkej špaldovej alebo pšeničnej múky (bielej)
  • 300 ml vody
  • 2-3 PL olivového oleja
  • 12 g soli

Paradajkový základ:

  • 150 g paradajkovej pasaty
  • 3-4 PL olivového oleja
  • bazalka, oregano a soľ

Ako na to:

Postup píšem aj s mojim časovaním. Môžete si to zmeniť podľa seba. Ja rada nechávam cesto kysnúť v noci. Doobedu si pripravíme rozkvas zmiešame kvások so špaldovou múkou a vodou. Necháme aktivovať cca 6-9 hodín. Večer zamiesime cesto zo všetkých surovín rukou alebo kuchynským robotom asi 15 minút. Cesto necháme kysnúť cez noc v chladničke 10-12 hodín. Na druhý deň ráno cesto vyberieme, prehnetieme a necháme pri izbovej teplote kysnúť ešte 3-4 hodiny. Rozdelíme na 4 časti, každú prehnetieme a rozvaľkáme na kruh. Pizzu potrieme paradajkovým základom a naplníme obľúbenými surovinami. Pečieme v dobre vyhriatej rúre najprv 5-7 minút na 240 st. C, potom znížime na 200 st. a dopečieme, celková doba pečenia je 12-15 minút.

Ak vyskúšate pizzu podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

Ela

16 thoughts on “Kvásková pizza”

    • hmm, na to ti neviem odpovedať Mirka, ešte som to nerobila. Viem, že sa mrazí kvások, ale o ceste som ešte nepočula. Ale myslím, že v chladničke môže ostať polovica cesta aj o deň dlhšie ak premiesiš.
      Nech sa vydarí a môžeš dať vedieť, ako si to vyriešila ;)
      Ela

  1. Vynikajúci recept, vydarila sa hneď na prvý raz. Robila som s hladkou múkou, keďže špaldovú som nemala a aj tak super !!! S cestom sa fantasticky pracovalo. Iný recept asi ani skúšať nebudem :-D

  2. Zdravím, a v prípade, že by som si to chcela načasovať bez kysnutia v chladničke, tak myslíte, že môže byť tak nejak, že večer si zarobím rozkvas, ráno zamiesim cesto a nechám 3-4 hoďky na linke zakryte kysnúť? Ďakujem :)

    • Ahoj Lenka, áno myslím, že môže byť. Časy sú orientačné (záleží od sily kvásku aj izbovej teploty), ale tie 3-4 hoďky by mali stačiť. Nech sa podarí a chutí :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.