Aj keď si tento rok predvianočné obdobie náramne užívam, k vianočnému vypekaniu som sa veľmi nedostala a ako čerstvá mama s kopou nových povinností ani neplánujem piecť veľa druhov. Ale ako správna gazdinka, keď ma chytí túžba rozvoňať domov vanilkou a orechami, niet mi pomoci :) Vanilkové rožky som nepiekla pravidelne, väčšinou ich pečie moja sestra a robí ich famózne. Ale dostala som na ne veľkú chuť, a keďže sa so sestrou vidíme až na Vianoce, radšej som si od nej vypýtala recept. Na krehkom pečive je skvelé, že si cesto môžete pripraviť dopredu a počká vás prípadne aj pár dní. A vanilkové rožky sú zároveň nenáročné na čas, lebo netreba rozvaľkávať cesto, nič vykrajovať, iba ušúľať valčeky a upečené obaliť v cukre.
Sú najlepšie. Krehké a voňavé. Odporúčam pri obaľovaní použiť pravú bourbonskú vanilku, ten rozdiel fakt cítiť. Kupujem ju v malom vrecúšku v dm-ke a vydrží fakt dlho. Ak nemáte špaldovú múku, môžete použiť klasickú. Keďže sa obaľujú v cukre, ubrala som z cukru v ceste, a stále sú supersladké :) Obaľujú sa ešte teplé, ale počkajte aspoň 5 minút po vytiahnutí z rúry, aby sa vám pri chytaní nepolámali, sú naozaj krehké.
Na vanilkové rožky potrebujeme:
Cesto:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 140 g masla
- 70 g mletých orechov
- 30 g práškového cukru
Na obaľovanie:
- 3 PL práškového cukru
- 1/2 KL bourbonskej vanilky
Z tohto množstva mi vyšlo 32 väčších kúskov.
Zmiešame suroviny na cesto, odložíme do chladničky a necháme postáť aspoň hodinu, ideálne do druhého dňa. Odležané cesto vyberieme a rozdelíme na dve polovice (ak vám cesto stálo v chladničke cez noc, vyberte ho aspoň 1/2 hodinu pred pečením). Z cesta ušúľame dlhý valček, ktorý nakrájame na časti. Z každej časti šúľame valček, ktorý zohneme do podkovičky. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 175 st. C 8-12 minút podľa hrúbky rožtekov. Po upečení ich necháme 5 minút odstáť a ešte teplé obaľujeme v cukre s vanilkou.
P.S.: Pre viac vianočných inšpirácií mrknite Vianočné recepty.
Ak vyskúšate vanilkové rožky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Top rohliky!! Lepšie som ešte nikdy nemala a robili sa jedna radosť
Môžem len odporučiť.
Ahoj Michaela, vďaka za vyskúšanie! Teším sa, že rožky chutili :)
Ela
Ďakujem za receptík, dnes sme urobili cesto a zajtra ideme na pečenie:-)
Ahoj Zuzka, nech sa vydaria, aj ja mám cesto na nich v chladničke :) Krásny adventný čas! Ela