logo

Vanilkové rožky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Aj keď si tento rok predvianočné obdobie náramne užívam, k vianočnému vypekaniu som sa veľmi nedostala a ako čerstvá mama s kopou nových povinností ani neplánujem piecť veľa druhov. Ale ako správna gazdinka, keď ma chytí túžba rozvoňať domov vanilkou a orechami, niet mi pomoci :) Vanilkové rožky som nepiekla pravidelne, väčšinou ich pečie moja sestra a robí ich famózne. Ale dostala som na ne veľkú chuť, a keďže sa so sestrou vidíme až na Vianoce, radšej som si od nej vypýtala recept. Na krehkom pečive je skvelé, že si cesto môžete pripraviť dopredu a počká vás prípadne aj pár dní. A vanilkové rožky sú zároveň nenáročné na čas, lebo netreba rozvaľkávať cesto, nič vykrajovať, iba ušúľať valčeky a upečené obaliť v cukre. 

Sú najlepšie. Krehké a voňavé. Odporúčam pri obaľovaní použiť pravú bourbonskú vanilku, ten rozdiel fakt cítiť. Kupujem ju v malom vrecúšku v dm-ke a vydrží fakt dlho. Ak nemáte špaldovú múku, môžete použiť klasickú. Keďže sa obaľujú v cukre, ubrala som z cukru v ceste, a stále sú supersladké :) Obaľujú sa ešte teplé, ale počkajte aspoň 5 minút po vytiahnutí z rúry, aby sa vám pri chytaní nepolámali, sú naozaj krehké.

Vanilkové rožky

Cesto:

  • 200 g hladkej múky (obyčajná pšeničná alebo špaldová)
  • 140 g masla
  • 70 g mletých orechov
  • 30 g práškového cukru

Na obaľovanie:

  • 3 PL práškového cukru
  • 1/2 KL bourbonskej vanilky

Zmiešame suroviny na cesto, odložíme do chladničky a necháme postáť aspoň hodinu, ideálne do druhého dňa.
Odležané cesto vyberieme a rozdelíme na dve polovice (ak vám cesto stálo v chladničke cez noc, vyberte ho aspoň 1/2 hodinu pred pečením).  
Z cesta ušúľame dlhý valček, ktorý nakrájame na časti. Ja si vážim 10-gramové kúsky (vyjde 44 ks rožkov).
Z kúskov cesta tvarujeme valček a zohneme ho do tvaru rožka.
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 175 st. C 10 – 14 minút podľa hrúbky rožtekov.
Po upečení ich necháme aspoň 5 minút odstáť a ešte teplé obaľujeme v cukre s vanilkou.

P.S.: Pre viac vianočných inšpirácií mrknite Vianočné recepty.

Ak vyskúšate vanilkové rožky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

6 thoughts on “Vanilkové rožky”

  1. Mnaaaam, milujem vanilkove rozky a tieto su jednoducho uzasne, vyborny recept, rozky sa v puse rozplyvaju a chutia naozaj bozsky. Dakujem za recept.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.