logo

Špaldová vianočka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pečiete vianočku iba na Vianoce alebo si ju doprajete aj počas roka? My sme ju doma nikdy nepiekli, občas bola kupovaná, ale na Vianoce sa vždy piekol biely koláč. To je taká väčšia a menej uhladená verzia vianočky, niečo ako jej starší brat. Kto je tiež z východu, určite pozná. Takže na biely koláč ešte priskoro, ale dostala som chuť na vianočku, čo sa stáva približne raz ročne. Základne suroviny boli poruke, tak som v piatok večer namiesto žúrovania plietla vrkoče z cesta a špaldová vianočka sa podarila na výbornú.

Snažila som sa vpraviť do cesta aspoň časť celozrnnej múky a toto je akurátny pomer, aby bola aj špaldová vianočka stále dosť jemná a nie prehnane celozrnná. Samozrejme za jemnosť vďačí aj maslu a toho teda nešetrite ;-)

Ingrediencie:
  • 300 g špaldovej bielej múky
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky
  • 350 ml mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 100 g mäkkého masla
  • 1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
  • 1 balenie sušeného droždia
  • štipka soli
Postup
V mise zmiešame všetky suroviny, ideálne nech má mlieko izbovú teplotu a rovnako vajce. (Ak vyberiem z chladničky, tak mlieko trochu zohrejem a rozmiešam v ňom vajce, studené maslo zas nastrúham a rýchlejšie zmäkne.) Rukou alebo mixérom vymiesime cesto, ja miesim ručne asi 10-15 minút, kým je cesto pružné a odlepuje sa od stien. Vďaka maslu sa s cestom dobre pracuje. Necháme vykysnúť asi hodinu na teplom mieste.
Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, zľahka prehnetieme a rozdelíme si na 7 rovnakých častí. Každý bochníček rukami rozvaľkáme na šúľok. Postupne upletieme dva vrkoče – najprv zo štyroch a potom z troch šúľkov. Potom uložíme menší vrkoč na ten väčší, potrieme vajíčkom a dáme piecť. Rúru najprv dobre vyhrejte, aspoň na 200 st.C. Vianočku pečieme na 180 st. C asi 40 minút.
špaldová vianočka

3 thoughts on “Špaldová vianočka”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.