Chápem, možno je trochu odvážne nazvať slivkový koláč pečený v okrúhlej forme slivková torta, ale mám na to hneď niekoľko dobrých dôvodov. Recept som už s týmto názvom dostala od kamarátky, tak som si predsa nemohla dovoliť len tak ho premenovať. Okrem toho najlepšie chutí práve v okrúhlom tvare a ak zjete jeden statočný kúsok, máte akurát dosť. Proste rodená slivková torta! :) Hmm, a ešte by som vás chcela upozorniť, že je veľmi lahodná, jemná a zároveň šťavnatá vďaka mise sliviek, ktorá sem ide a mňa si teda získala hneď.
Piekla som v tortovej forme s priemerom 26 cm, môže byť aj trochu väčšia.
Kombinovala som pohánkovú a celozrnnú špaldovú múku, môžete však použiť aj mix špaldovej celozrnnej a bielej v prospech tej celozrnnej.
Slivky som nakrájala na štvrtky, nabudúce dám len polovice, aby bolo menej roboty :)
Potrebujeme:
- 750 g sliviek
- 2 vajcia
- 100 g masla
- 125 g trstinového cukru
- 125 ml mlieka
- štipka vanilky
- citrónová kôra
- štipka soli
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 g pohánkovej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva (vínny kameň)
- maslo na vymastenie formy
Postup:
Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Maslo s cukrom vymiešame do penista, pridáme vajcia, postupne mlieko, vanilku, citrónovú kôru, štipku soli a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme do vymastenej formy. Navrch husto uložíme slivky. Pečieme prvých 10 minút pri 200 st. C, potom znížime na 180st.C a dopečieme ďalších 30-35 minút.
Ak vyskúšate slivkovú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] sme tu mali slivkovú tortu a už mám pre vás ďalšiu skvelú maškrtu plnú samých dobrých vecí. Najjednoduchší […]
Vyyyyborny kolacik, mnaaam. Aj napriek celozrnnej muke pomerne jemny, a kto ma rad slivky, nech urcite vyskusa. Odporucam, jednoduchy na pripravu, takze parada Chutovo naozaj prekvapi.
dakujem za vyskusanie Lenka! :)