logo

Príjemný gastronomický deň s dm

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Snúbenie jedla a vína je v gastronómii jedným z najpríjemnejších spojení. A vďaka eventu, ktorý pre nás foodblogerov usporiadala dm drogerie markt, som mala možnosť ochutnať, ako úžasne takéto prepojenie chutí. 

Milujem prekvapenia, a tak keď mi prišla pozvánka len s miestom a časom, bola som zvedavá a nadšená zároveň. Miestom stretnutia bola vínna reštaurácia Matyšák v Bratislave, kde sme sa stretli spoločne s Luckou z blogu Moje jedlo a Rebekou z Fression. Našim sprievodcom bol sympatický šéfkuchár Braňo Križan. Tušili sme, že budeme degustovať, ale najprv nás čakalo celkom iné prekvapenie.

Meno Matyšák nie je vo vinárskom svete vôbec neznáme. Mať možnosť nazrieť do moderného procesu výroby ich kvalitných vín bolo naozaj vzrušujúce. Ani som však netušila, že táto rodinná firma zašla vo svojom poctivom podnikaní ešte ďalej. Súčasťou ich vinárstva v Pezinku sú totiž aj políčka a skleníky, kde sa pestuje domáca zelenina pre potreby reštaurácie. Najviac sa mi páčil skleník plný rôznych druhov byliniek a šalátov, ten by som brala aj domov :)

Mäsiar nám ponúkol vlastné šunky, zabíjačkové špeciality a iné mäsové dobroty, ktoré si tu vyrábajú. A súčasťou areálu bol aj rybník plný rýb… bola som naozaj milo prekvapená.

Keď sme sa nakoniec presunuli späť do reštaurácie Matyšák, čakalo nás vyskladané šesťchodové degustačné menu. Začiatok bol celkom zábavný, prvým chodom bola uhorka a ovčí syr. Čo už len môže byť inovatívne na tak jednoduchej kombinácii..? Tvary, konzistencia, štruktúra a foodstyling predsa! Uhorka v troch podobách a krém z ovčieho syra na tanieri nielen vyzerali, ale aj chutili.

A tak som sa už bez predsudkov nechala viesť skvelým menu, v ktorom sa jednotlivé chuťové zážitky príjemne stupňovali, dokonale skombinované s kvalitnými vínami.

Pripájam fotky k jednotlivým chodom:

špargľová krémová polievka s kroketou – karfiól, žĺtko, čierny cesnak – zubáč, maslový hrášok, mangalica, veloute

 

 

Pečený bravčový bôčik, krvavnička, čierny koreň, trebuľka

Ako správne ženy a foodblogerky sme sa samozrejme tešili na sladkú bodku v podobe dezertu. Len čítajte tú kombináciu: karamelový chips, limetová smotana, malinový ganache, maková krupica… znie to divoko? Bola to totiž taká prekvapivá súhra, že ešte aj teraz mi tečú slinky. Také to bolo dobré.

Šéfkuchár Braňo Križan nebol skúpy na slovo. Porozprával nám niečo zo svojej kuchárskej praxe, ukázal tipy na foodstyling a finty ako zatraktívniť každé jedlo na tanieri. Ako moje zážitky počas celého dňa gradovali, mala som naozaj skvelý pocit, že mám vďaka blogovaniu možnosť stráviť príjemné chvíle v spoločnosti ľudí, ktorí sú rovnakými nadšencami dobrého jedla. A za to dievčatám v dm drogerie markt ďakujem!

Krásne fotky má na svedomí fotografka Zuzka Gavulová.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.