logo

Tiramisu

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Život je hneď krajší, keď máte misu plnú tiramisu. Ľahké savoiardi nasiaknuté espressom, s krémovým mascarpone a bohato poprášené kakaom, to je dokonale návyková kombinácia. Recept na jeden z najobľúbenejších a najznámejších talianských dezertov má veľa variácií. Pripravila som ho podľa pôvodného talianského receptu a práve takto mi chutí najviac. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá, tak najbližšie nepečte, ale pripravte si lahodné tiramisu. A pokojne si ho vychutnajte s pohárom vychladeného prosecca!

Skúšala som už viacero receptov na tiramisu a musím povedať, že tento sa vydaril najviac. Mám ho od kamarátky, ktorá žila v Taliansku a keďže máme podobné chuťové bunky, hneď sme ho aj spolu pripravili.

Na tiramisu potrebujeme:

  • 500 g mascarpone
  • 3 domáce vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 400 g dlhých piškót
  • 200 ml silnej čiernej kávy (espresso doliate vodou)
  • kakao
  • štipka soli
  • misa s rozmermi cca 25×35 cm

Ak chcete pridať aj trochu alkoholu, hodí sa amaretto alebo marsala.

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny (kto sa bojí surových vajec, môže aj nad parou). Žĺtkovú penu zmiešame s mascarpone, potom bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Všetko zľahka premiešame. Piškóty zľahka namočíme z oboch strán do studenej kávy a vyložíme misu. Zalejeme polovicou krému a postup opakujeme s druhou vrstvou. Necháme zachladiť v chladničke niekoľko hodín, posypeme kvalitným kakaom a podávame.

Ak vyskúšate tiramisu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

One thought on “Tiramisu”

  1. […] Navštívili sme veľa ďalších pekných miest. Prírodné termálne kúpele Cascate del mulino, kde vodopády tečúce do travertínovej skaly v priebehu storočí vytesali nádhernú scenériu malých bazénov. Všetko obklopené pokojnou prírodou a v čase keď sme tam boli, aj stovkami divých makov. Alebo mesto Pitigliano, postavené na skalách tak, že vyzerá akoby do nich bolo vysekané. Po ceste sme hladní zastavili v jednoduchej trattorii a Taliani opäť neostali nič dlžní svojej povesti. Gnocchi s pancettou a špargľou, ravioli preliate bolognskou omáčkou, to boli chute! Večer sme to ešte zaklincovali domácim tiramisu. […]

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.