Život je hneď krajší, keď máte misu plnú tiramisu. Ľahké savoiardi nasiaknuté espressom, s krémovým mascarpone a bohato poprášené kakaom, to je dokonale návyková kombinácia. Recept na jeden z najobľúbenejších a najznámejších talianských dezertov má veľa variácií. Pripravila som ho podľa pôvodného talianského receptu a práve takto mi chutí najviac. Jeho príprava je rýchla a jednoduchá, tak najbližšie nepečte, ale pripravte si lahodné tiramisu. A pokojne si ho vychutnajte s pohárom vychladeného prosecca!
Skúšala som už viacero receptov na tiramisu a musím povedať, že tento sa vydaril najviac. Mám ho od kamarátky, ktorá žila v Taliansku a keďže máme podobné chuťové bunky, hneď sme ho aj spolu pripravili.
Na tiramisu potrebujeme:
- 500 g mascarpone
- 3 domáce vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 400 g dlhých piškót
- 200 ml silnej čiernej kávy (espresso doliate vodou)
- kakao
- štipka soli
- misa s rozmermi cca 25×35 cm
Ak chcete pridať aj trochu alkoholu, hodí sa amaretto alebo marsala.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny (kto sa bojí surových vajec, môže aj nad parou). Žĺtkovú penu zmiešame s mascarpone, potom bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Všetko zľahka premiešame. Piškóty zľahka namočíme z oboch strán do studenej kávy a vyložíme misu. Zalejeme polovicou krému a postup opakujeme s druhou vrstvou. Necháme zachladiť v chladničke niekoľko hodín, posypeme kvalitným kakaom a podávame.
Ak vyskúšate tiramisu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Navštívili sme veľa ďalších pekných miest. Prírodné termálne kúpele Cascate del mulino, kde vodopády tečúce do travertínovej skaly v priebehu storočí vytesali nádhernú scenériu malých bazénov. Všetko obklopené pokojnou prírodou a v čase keď sme tam boli, aj stovkami divých makov. Alebo mesto Pitigliano, postavené na skalách tak, že vyzerá akoby do nich bolo vysekané. Po ceste sme hladní zastavili v jednoduchej trattorii a Taliani opäť neostali nič dlžní svojej povesti. Gnocchi s pancettou a špargľou, ravioli preliate bolognskou omáčkou, to boli chute! Večer sme to ešte zaklincovali domácim tiramisu. […]