logo

Crème brûlée

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Crème brûlée nepotrebuje veľa slov. Tak ako nepotrebuje ani veľa surovín. Zo žĺtkov, smotany, vanilky a cukru totiž viete vyčarovať taký lahodný dezert, že sa vám o ňom bude aj snívať. A crème brûlée je naozaj ľahký ako obláčik, plnej krémovej chuti, na ktorom sa chcete odviezť až do vanilkového neba. Hmm, trochu som sa nechala uniesť, ale ak ste už ochutnali tento dezert, možno ste sa tiež našli, ako na dne misky vyškrabkávate posledné vanilkové zrniečka a prajete si, aby sa vám tento sen prisnil zase. A ak ste ho ešte nejedli, môžete si ho pripraviť podľa môjho receptu.

Na prípravu crème brûlée budete okrem štyroch ingrediencií potrebovať aj flambovaciu pištoľ a malé zapekacie misky. To bol aj dôvod, prečo som sa naňho dlho odhodlávala, predsa nebudem kupovať ďalšie rárohy do domácnosti. Keď som však urobila crème brûlée prvýkrát, bolo jasné, že pištoľ ani mištičky prachom nezapadnú :) 

Crème brûlée /5-6 porcií/:

  • 5 žĺtkov
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk
  • 70 g cukru + na posypanie
  1. Žĺtky vymiešame metličkou s cukrom v jednej mise.
  2. Do hrnca vlejeme smotanu, kde dáme aj struk vanilky, ktorý pozdĺžne rozrežeme, zrniečka vyškrabeme a pridáme do smotany.
  3. Smotanu zohrejeme do horúca, ale nesmie vrieť, struk vyberieme.
  4. Za stáleho miešania pomaly prilejeme k vymiešaným žĺtkom. Vylejeme do pripravených misiek, ktoré uložíme do vyššieho plechu.
  5. Do plechu vylejeme horúcu vodu, opatrne aby sa nedostala do misiek.
  6. Dáme piecť do rúry na 150 st. C približne na 35-40 minút, kým krém v miskách stuhne.
  7. Necháme vychladnúť a dáme zachladiť do chladničky.
  8. Pred servírovaním posypeme povrch krému jednou lyžičkou cukru a flambujeme, kým vznikne karamelová krusta.

Ak vyskúšate crème brûlée podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch :-)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.