logo

Bazový sirup

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Bazový sirup patrí k spomienkam z detstva. Nepamätám si, ako sme zberali kvety, ani že by som ho plnila s mamkou do fliaš, ale tá chuť, tá je nezabudnuteľná. A hoci u nás pravidelne nefičíme na sladkých vodách a sirupoch, ako príležitostné osvieženie som ho pred pár rokmi znova pripravila. Odvtedy každý rok číham na rozkvitnuté kvety bazy a nedá mi neurobiť zopár fliaš tohto voňavého sirupu. Časť z nich potom aj darujem ďalej, veď kto by nemal rád bazový sirup :) 

Keď sa lepšie rozhliadnete, baza rastie asi všade. Keď kvitne, jej maslovo zafarbené kvietky spoznáte už zďaleka. Na zber choďte do lesa, mimo hlavných ciest, aby nebola znečistená. Je dobré, aby pred zberom aspoň dva dni nepršalo, nech je peľu na kvetoch dosť. Kvety neumývam, len ich nechám postáť hodinku, aby vyliezli chrobáčiky a potom ich očistím od hrubších stoniek.

Bazový sirup som robila aj z trstinového cukru, farbou bol samozrejme tmavší. V tomto prípade som však za klasiku a preto som sa vrátila ku obyčajnému kryštálovému cukru.

Aj keď sú niektoré recepty na bazový sirup bez varenia, pri mojom šťastí ho vždy aj trochu povarím, aby mi nebodaj neskysol. Plním ho do dôkladne vyčistených fliaš, ktoré predtým ešte opláchnem horúcou vodou. Už nesterilizujem, len otočím dole dnom.

Bazový sirup:

  • 40 kvetov bazy
  • 2 litre prevarenej vychladnutej vody
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 1 citrón
  • 40 g kyseliny citrónovej
Kvety bazy očistíme od hrubších stoniek. Namočíme do prevarenej vychladnutej vody, pridáme šťavu z citróna a zaťažíme (napr. pokrievkou). Necháme lúhovať 24-36 hodín. Prelejeme cez sitko vystlané gazou. Bazový výluh zmiešame s cukrom a kyselinou citrónovou. Uvedieme do varu, necháme rozpustiť cukor. Horúci sirup plníme do čistých fliaš, ktoré sme umyli v horúcej vode. Zatvoríme, otočíme dnom dole a necháme celkom vychladnúť.

Ak vyskúšate bazový sirup podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.