logo

Ako fungovať v kuchyni čo najefektívnejšie?

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Každý deň doma varím. Alebo takmer každý, a to ma v poslednej dobe prinútilo zamyslieť sa nad tým, ako v kuchyni fungovať čo najefektívnejšie. Okrem toho, že som foodblogerka a varím rada, som tiež mama na materskej a synčekovi varím prvé príkrmy, čo množstvo hrncov v domácnosti ešte navyšuje. Preto sa často zamýšľam nad tým, ako nielen čo nejlepšie využiť čas strávený v kuchyni, ale aj nad tým, ako pri tom vytvoriť čo najmenej odpadu.

Vyrastala som na domácom mlieku od našich kráv, žltých vajíčkach od „šťastných sliepok“, chovali sme aj morky, ovce, či prasatá. Patrila k tomu zabíjačka dvakrát do roka, z domáceho mlieka bolo maslo, tvaroh, samozrejmosťou bolo sezónne ovocie a zelenina.

Zbierať domácu úrodu je veľký dar.

Až teraz si uvedomujem, že to vôbec nebolo samozrejmé. Škrupiny z použitých vajec hodiť sliepkam, pre zajace zase vňať a šúpy zo zeleniny, prasiatkam to, čo zvýšilo a odpad zo záhrady či nespracované zvyšky z kuchyne šli do kompostu. A koľkokrát sa stalo, že naša labradorka Tara si kosť z nedeľného vývaru utekala zahrabať pod košatú jabloň :) Mrzí ma, že život vo väčšom meste zotrel väčšinu týchto mojich skúseností. Samozrejme, že v byte nechovám zajace, aby som im hádzala zvyšky vňatí, no uvedomujem si, že aj v mestskom kolobehu sa dá fungovať tak, aby sme toho využili čo najviac.

Nechcem vám dávať návody, ako žiť život bez odpadu. Na túto tému je už aj na Slovensku veľa hodnotných webov, blogov, či prednášok a ja sama mám v tejto oblasti príliš veľké medzery na to, aby som išla príkladom.

Keď sa zima opýta, čo si robil v lete ;-)

Snažím sa však zamyslieť sa nad tým, ako môžem ja tu a teraz bojovať proti „food waste“, teda proti plytvaniu potravinami. A tak vás možno inšpiruje zopár mojich tipov pre efektívnejšie fungovanie v kuchyni. Lebo nejde len o to, čo máme v smetnom koši. Hádam rovnako dôležité je aj to, čo vlastne máme na poličkách či v komore a ako to celé spracujeme.

  1. plánovanie

Triediť odpad je fajn a verím, že pre väčšinu z nás je to už samozrejmosť. Ak sa však už pri nakupovaní zamyslíte nad tým, čo si beriete domov, môžete tak prípadne množstvo zvyškov či odpadu ešte zredukovať.

  • Napíšte si jedálniček na celý týždeň, na základe ktorého aj nakúpite a je menšia pravdepodobnosť, že vás v chladničke prekvapí splesnetý syr, mäso po záruke, či vyschnutá zelenina.
  • Ak nestíhate vymýšľať jedálniček, majte aspoň svoj „základný zoznam potravín“, z ktorých viete navariť jednoducho a rýchlo. U nás sa vždy vyskytujú nejaké cestoviny, dobrý olivový olej, pár kusov zeleniny… Takú obyčajnú mrkvu viete predsa použiť do polievky, do šalátu, aj do koláča. Zamyslite sa nad tým, čo radi varíte alebo majte poruke svoje obľúbené recepty a kombinujte suroviny rozumne.
  • U nás sa ujala aj tabuľa na plánovanie, kde si vždy píšem čo treba urobiť, opraviť, dokúpiť, atď.  Je to moja externá pamäť a dokázateľne sa tým znižuje riziko, že na niečo zabudnem :)

2. časovanie prípravy

Využite čas v kuchyni čo najefektívnejšie. Ono tie 15 minútové recepty od Jamieho fakt môžu trvať len 15 minút, treba si však čo najlogickejšie rozkúskovať celú prípravu jedla.

Užívajte si už samotnú prípravu ;)

  • šetrite čas: Dať zovrieť vodu na cestoviny, kým pripravujete omáčku, cibuľu poduste na oleji, kým krájate mäso, alebo zapnite rúru predtým, než zmiešate všetky suroviny na koláč. Už len samotné plánovanie práce vám vie ušetriť veľa času, ak sa nad tým pred varením na minútku zamyslíte
  • šetrite energiu: Naplánujte si na jeden deň napr. viac chodov z rúry. Ak viem, že mám zamiesený kváskový chlieb a zapínam rúru, rovno pripravím jedlo z jedného pekáča, alebo využijem rozohriatú rúru a upečiem aj koláč. Takto upečiem viac jedál za sebou a nezapínam rúru zbytočne každý deň.
  • šetrite suroviny: čo zvýšilo z nedeľného obeda, v pondelok ako by ste našli. Z pečeného mäsa si zakrúťte wrapy so šalátom, zvyšný vývar použite ako základ do novej polievky, lyžicu zemiakovej kaše šupnite do cesta na chleba, alebo si urobte zemiakové lokše,… Je veľa možností a receptov, ako využiť zvyšky. Do poslednej omrvinky, ako hovorí blogerská kamoška Lusinda a dá vám aj skvelé tipy. Pozrite si aj jej blog tu.

Pár kusov zeleniny a zvyšný uvarený bulgur v chladničke? 15-minútový obed ako lusk!

3. móda v kuchyni: (ne)podliehajte trendom

Je vidieť, že téma domáceho varenia, pečenia a kulinárstva nabrala v posledných rokoch na sile. Čoraz častejšie si užívame domácu prípravu jedla. Ruka v ruke s ňou idú moderné spôsoby prípravy a domácnosti zahlcujeme novými spotrebičmi, pomôckami a surovinami. To čo je užitočné pre jedného, však nemusí vyhovovať inému. Treba sadnúť na každú módnu vlnu alebo sa držať svojich overených spôsobov a vykašľať sa na trendy?

  • Chcete si zaobstarať nejakú novú surovinu, ale neviete, či ju budete vedieť použiť? Keď ide o nové suroviny či jedlá, ak sa dá, rada ich ochutnám najprv v reštike alebo u niekoho. Takto mi zachutil bulgur či kuskus a už som vedela, že mi doma na poličke neostanú nepovšimnuté. Narozdiel od makovej múky, ktorú som v panike pečenia z alternatívnych múk kúpila v množstve jeden kilogram.

Samozrejme, že som ju nestihla spotrebovať a zbytočne zhorkla. Lebo veď skúste si z čisto makovej múky upiecť bublaninu. Vlastne už nemusíte, urobila som to za vás. A skoro sme si na nej vylámali zuby :)

Väčšie balenia sú väčšinou cenovo výhodnejšie, nie vždy ich však máte šancu spotrebovať. Potom je fajn radšej si nákup rozdeliť s kamoškami. Či už ide o múky na pečenie, olivový olej, kvalitnú čokoládu na varenie,… Porovnáte si recepty, vymeníte skúsenosti a zároveň ušetríte peňaženku aj zapratané poličky v kuchyni.

Nie nadarmo sa hovorí, že jedlo spája ľudí.

  • Ak rozmýšľate nad kúpou nového spotrebiča, porozmýšľajte, čo od neho vlastne očakávate. Naozaj potrebujete odšťavovač, waflovač či ryžovar alebo len podliehate novej módnej vlne a za pár mesiacov ho nevyužitý odpratáte do komory? Áno, môže vám priniesť úžitok, zamyslite sa však vždy nad tým, čo tvorí gro vašej domácej prípravy. Ak očakávate, že nový spotrebič vám prinesie zmenu životosprávy k lepšiemu, nemajte zbytočne ružové okuliare. Nové návyky sa zvyčajne budujú v nás vďaka presvedčeniu a dlhodobej odhodlanosti, nie kvoli predmetom, ktorými sa obklopíte. Ja pri mojom častom vypekaní som po sérii neúspechov s lacnými mixérmi investovala do kvalitného robota, s ktorým je radosť piecť. Darovaný ryžovar však u nás nenašiel využitie. Dala som ho mamke, ktorá si prípravu ryže s ním nevie vynachváliť.

Stroj na cestoviny, áno alebo nie?

  • A čo tie drobnôstky na všetko? V kuchyni sa mi osvedčilo jedno malé pravidlo. Nekupovať zbytočne veci, ktoré použijem pri jednej konkrétnej príležitosti, ak sa dajú nahradiť nejakým všeobecnejším predmetom. Preto nemám doma krájač na jablká, lúpačku na kivi ani odkôskovač višní. Namiesto množstva blbostičiek investujte radšej do poriadnej panvice a kvalitného noža.

Na túto tému by sa asi dalo ešte dlho pokračovať. Je veľa spôsobov, ako v kuchyni ušetriť energiu, čas, peniaze, či suroviny a v konečnom dôsledku odbremeniť našú milú Zem o neustále zaťažovanie. Našli ste v mojom článku niečo užitočné? A ako sa darí vám zužitkovať jedlo, produkovať menej odpadu, či nemíňať veľa peňazí na zbytočnosti? Podeľte sa o svoje názory a tipy v komentároch aj s ostatnými, budem sa tešiť!

A aby som nezabudla, téma food waste bude aj ideou tohtoročného festivalu o jedle Slovak Food Festival, ktorý sa bude už tradične konať na Bratislavskom hrade 24.-27.5.2018. Ak sa chcete nielen dobre najesť, ale aj naučiť niečo nové, práve tu vám renomovaní šéfkuchári ukážu ako ľahko a jednoducho využiť nadbytočné zásoby z kuchyne, špajzy či záhrady. A tešiť sa môžete aj na otvorené diskusie so zástancami „zero waste“ a ekoblogermi. Tak čo, vidíme sa na najväčšom pikniku v meste? :)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.