logo

Steak z morskej šťuky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Všetci vieme, že by sme mali jesť viac rýb. Veď kto by nechcel urobiť niečo pre svoje zdravie :) A predsa väčšina tých dobre mienených rád ako vylepšiť životosprávu, čo jesť a ako sa hýbať ostáva nepoužitá, a vyhovárame sa že od zajtra sa zmeníme, len dnes ešte nie sme pripravení, nemáme čas a podobne. Nedávno som čítala, že spotreba rýb na Slovensku je približne 3-4 kg/na osobu ročne. Viete si predstaviť to množstvo? Ako tak rátam, je to asi jedna porcia ryby mesačne! Namiesto dvoch porcií týždenne, ktoré by sme si teda mali dopriať vzhľadom na dobré tuky, ktoré ryby obsahujú.

Občas sú ľudia pri príprave rýb bezradní. Kde zohnať dobré ryby, aké korenie použiť, či treba namáčať v mlieku? Nie vždy je možný nákup čerstvých rýb, mrazené sú rôznej kvality a my stojíme bezradne v obchode a zase len siahneme po tom kurčati… Nie je každý rybár, a tak je dobré mať niekoho, na koho sa dá spoľahnúť pri výbere a spracovaní rýb. Ja si vyberám kvalitné a zdravé ryby od tradičného výrobcu Ryba Košice, ktorý v tomto roku oslavuje svoje 70. výročie vzniku. V ponuke majú mrazené aj čerstvé ryby, ktoré sú certifikované, vyhovujú náročným kritériám kontroly pri spracovaní potravín a výber je fakt bohatý. Takže bez dlhých rečí, dajte si rybu!

steak z morskej šťuky

Chcem vás inšpirovať jednoduchým receptom. Nekupujte žiadne hotové koreniace zmesi na ryby, dobrú rybu netreba ani máčať do mlieka. Stačí vám olivový olej a čerstvé bylinky, lebo práve takto chuť kvalitnej ryby perfektne vynikne. Namiesto klasických príloh skúste zaexperimentovať napríklad so sladkými zemiakmi.

Na steak z morskej šťuky pre 2 osoby potrebujeme:
  • 5-6 ks steakov z morskej šťuky
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL nadrobno nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, koriander, trochu rozmarínu)
  • 1 strúčik cesnaku
  • čerstvo zomleté štvorfarebné korenie
  • 1/2 ČL soli
  • 50 g masla
Na batátové hranolky:
  • 2 surové batáty (sladké zemiaky)
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • korenie

Ako prvé si pripravíme batátové hranolky: batáty ošúpeme a nakrájame na dlhšie hranolky, uložíme na plech na pečenie. Dochutíme soľou, olivovým olejom, trochou korenia, rukami dobre premiešame a dáme piecť do rúry na 180 st. C asi 25 minút, počas pečenia 2-3x pootáčame.

Kúsky ryby utrieme od prebytočnej vody papierovou servítkou. V mise spolu zmiešame nadrobno nasekané čerstvé bylinky, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Surové rybacie steaky namočíme z oboch strán v bylinkovej marináde a uložíme na horúcu panvicu. Na strednom ohni opečieme z každej strany jednu minútu. Odložíme do nádoby, preložíme plátkami masla a necháme postáť 5 minút.

Zopár tipov na záver:

– nezabudnite na pár kvapiek citróna, ktorý rybacie steaky dokonale podčiarkne

– okrem batátových hranoliek môžete tiež vyskúšať tieto zelerové hranolky

– ak sa chcete vyhnúť rybe s kosťou, vyberajte filety, ktoré pripravíte úplne rovnako ;)

steak z morskej šťuky

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.