logo

Vianočné orechové pečivo

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak ste už niekedy vyfarbovali antistresové omaľovanky pre dospelých, viete, akú pohodu vie navodiť vymaľovanie orámovaných bielych plôch, z ktorých zrazu dostanete nádherné farebné obrázky. Počas vianočných príprav sa tiež môžete umelecky realizovať a užiť si antistresové maľovanie priamo na koláčikoch. Či už ornamentami zdobné perníčky, minimalistické linecké pečivo alebo takéto abstraktné fŕkanie čokoládou na vianočné orechové pečivo. Cesto máte pripravené rýchlo, stačí už len vybrať tie správne formičky a môžete popustiť uzdu fantázii:)

Pečenie si naplánujte v krátkom predstihu pred Vianocami, aby pečivo ešte stihlo trochu zmäknúť – stačí mu týždeň na odstátie. Naplniť ho môžete domácim džemom aký máte najradšej, u nás vyhral sladko-trpký borievkový a osviežujúci bižalmový.

vianočné orechové pečivo
Suroviny na vianočné orechové pečivo:
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 g bielej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 g masla
  • 1 vajce od šťastnej sliepky
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • štipka soli
  • + na potretie domáci džem, na ozdobu čokoláda
Postup:
  1. Zmiešame maslo s cukrom, pridáme vajce, orechy zmiešané s múkou, škoricou a soľou. Vypracujeme cesto, ktoré odložíme na hodinu do chladničky.
  2. Cesto rozvaľkáme na dosku a formičkami vykrajujeme pečivo. Uložíme na plech s papierom na pečenie.
  3. Pečieme pri teplote 170 st.C 10-12 minút dozlata.
  4. Necháme vychladnúť a spojíme džemom, potrieme alebo pofŕkame čokoládou.

Čokoládu pripravujem roztopením vo vodnom kúpeli s troškou kokosového oleja pre väčší lesk.

vianočné orechové pečivo

 

2 thoughts on “Vianočné orechové pečivo”

  1. Eli, chcem sa spytat, ci by nebolo lepsie pouzit praskovy cukor. Trstinovy sa tak nerozmiesal a chrumkal v upecenych kolacikoch. A ja by som mozno ubrala masla, musela som dost podsypat mukou pri valkani.
    Inak boli velmi chutne. S malinovym dzemom ani nepotrebovali cokoladu

    • Ahoj Mary, jasné môžeš použiť aj práškový cukor… mala som niekedy také obdobie, že špaldová múka a trstinový cukor musel ísť všade :D
      Preto aj mohlo byť cesto lepkavejšie, každá múka inak saje, celozrnná obzvlášť. Ďakujem ti za vyskúšanie a tvoje postrehy :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.