logo

Domáci kečup

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Niektoré domáce výrobky, ako napríklad zavárané uhorky, musia byť u nás každý rok. Iné robím občas, alebo sa k nim vraciam po dlhom čase. Tak to bolo aj s kečupom. Kedysi som ho už robila, potom nám dlho nechýbal. Synček si však obľúbil špagety s kečupom a tak som radšej urobila domáce zásoby. S týmto receptom od mojej svokry som veľmi spokojná a určite sa k nemu vrátim aj o rok. Ak máte chuť na klasický jednoduchý domáci kečup, v ktorom spotrebujete plody leta zo záhradky či trhu a nemusíte sa obávať zloženia, uvarte si ho podľa tohto receptu.

Ako na dobrý domáci kečup:

  • základom sú dozreté paradajky – netreba ich lúpať, kečup dobre rozmixujte v kvalitnom stolovom mixéri. Ak máte menej výkonný mixér, kečup pred plnením prepasírujte.
  • korenie ako bobkový list, klinčeky a štipka škorice robia skvelú chuť, netreba sa ich báť, stačí ich použiť v rozumnom množstve
  • hustotu kečupu si určujete varením, čím dlhšie sa varí, tým bude hustejší
  • ak máte chuť na pikantný aj sladký kečup, rozdeľte uvarenú dávku na dve polovice, v jednej ešte chvíľu povarte feferónky alebo chilli a rozmixujte

Uvarený kečup rozmixujem a kvapnem na vychladený tanierik. Ak sa mi zdá riedky, ešte ho chvíľu povarím.

Recept na domáci kečup

  • 2 kg paradajok
  • 1/2 kg očistených jabĺk
  • 1/4 kg cibule
  • 10 červených kapií
  • 3 klinčeky
  • 1/2 PL červenej papriky
  • 1 dcl octu
  • 150 g cukru
  • 1-3 feferónky (voliteľné)
  • na špičku noža škorice
  • 1 PL soli
  • bobkový list

Zeleninu očistíme a pokrájame. Všetky suroviny dáme do hrnca, varíme asi 1,5 hodiny, priebežne miešame. Rozmixujeme, prepasírujeme a naplníme do fliaš. Sterilizujeme 20 minút, uložíme dole dnom a necháme pod dekou vychladnúť.

Ak si radi robíte domáce zásoby do špajze, pozrite aj ďalšie recepty na zaváranie.

Foodstyling: Daniela Petrovská

Ak vyskúšate domáci kečup podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Domáci kečup”

    • Zdravím Lucia, kečup je hustý, na tanieri sa nerozteká. Vyskúšajte si po rozmixovaní odobrať na tanierik, keď vychladne, budete vedieť hustotu. Ak chcete ešte hustejší, stačí nechať dlhšie variť. Ela

  1. Dnes som vyskúšal, chutí vynikajúco, len cukru by som dal nabudúce iba 100 gramov. Na dofarbenie som dal trochu cvikly. Varil som cca 2 až 2,5 hodiny. Je dosť hustý, ale keď postojí v špajzi bude isto ešte lepší.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.