logo

Domáci kečup

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Niektoré domáce výrobky, ako napríklad zavárané uhorky, musia byť u nás každý rok. Iné robím občas, alebo sa k nim vraciam po dlhom čase. Tak to bolo aj s kečupom. Kedysi som ho už robila, potom nám dlho nechýbal. Synček si však obľúbil špagety s kečupom a tak som radšej urobila domáce zásoby. S týmto receptom od mojej svokry som veľmi spokojná a určite sa k nemu vrátim aj o rok. Ak máte chuť na klasický jednoduchý domáci kečup, v ktorom spotrebujete plody leta zo záhradky či trhu a nemusíte sa obávať zloženia, uvarte si ho podľa tohto receptu.

Ako na dobrý domáci kečup:

  • základom sú dozreté paradajky – netreba ich lúpať, kečup dobre rozmixujte v kvalitnom stolovom mixéri. Ak máte menej výkonný mixér, kečup pred plnením prepasírujte.
  • korenie ako bobkový list, klinčeky a štipka škorice robia skvelú chuť, netreba sa ich báť, stačí ich použiť v rozumnom množstve
  • hustotu kečupu si určujete varením, čím dlhšie sa varí, tým bude hustejší
  • ak máte chuť na pikantný aj sladký kečup, rozdeľte uvarenú dávku na dve polovice, v jednej ešte chvíľu povarte feferónky alebo chilli a rozmixujte

Uvarený kečup rozmixujem a kvapnem na vychladený tanierik. Ak sa mi zdá riedky, ešte ho chvíľu povarím.

Recept na domáci kečup

  • 2 kg paradajok
  • 1/2 kg očistených jabĺk
  • 1/4 kg cibule
  • 10 červených kapií
  • 3 klinčeky
  • 1/2 PL červenej papriky
  • 1 dcl octu
  • 150 g cukru
  • 1-3 feferónky (voliteľné)
  • na špičku noža škorice
  • 1 PL soli
  • bobkový list

Zeleninu očistíme a pokrájame. Všetky suroviny dáme do hrnca, varíme asi 1,5 hodiny, priebežne miešame. Rozmixujeme, prepasírujeme a naplníme do fliaš. Sterilizujeme 20 minút, uložíme dole dnom a necháme pod dekou vychladnúť.

Ak si radi robíte domáce zásoby do špajze, pozrite aj ďalšie recepty na zaváranie.

Foodstyling: Daniela Petrovská

Ak vyskúšate domáci kečup podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.