Niektoré domáce výrobky, ako napríklad zavárané uhorky, musia byť u nás každý rok. Iné robím občas, alebo sa k nim vraciam po dlhom čase. Tak to bolo aj s kečupom. Kedysi som ho už robila, potom nám dlho nechýbal. Synček si však obľúbil špagety s kečupom a tak som radšej urobila domáce zásoby. S týmto receptom od mojej svokry som veľmi spokojná a určite sa k nemu vrátim aj o rok. Ak máte chuť na klasický jednoduchý domáci kečup, v ktorom spotrebujete plody leta zo záhradky či trhu a nemusíte sa obávať zloženia, uvarte si ho podľa tohto receptu.
Ako na dobrý domáci kečup:
- základom sú dozreté paradajky – netreba ich lúpať, kečup dobre rozmixujte v kvalitnom stolovom mixéri. Ak máte menej výkonný mixér, kečup pred plnením prepasírujte.
- korenie ako bobkový list, klinčeky a štipka škorice robia skvelú chuť, netreba sa ich báť, stačí ich použiť v rozumnom množstve
- hustotu kečupu si určujete varením, čím dlhšie sa varí, tým bude hustejší
- ak máte chuť na pikantný aj sladký kečup, rozdeľte uvarenú dávku na dve polovice, v jednej ešte chvíľu povarte feferónky alebo chilli a rozmixujte
Uvarený kečup rozmixujem a kvapnem na vychladený tanierik. Ak sa mi zdá riedky, ešte ho chvíľu povarím.
Recept na domáci kečup
- 2 kg paradajok
- 1/2 kg očistených jabĺk
- 1/4 kg cibule
- 10 červených kapií
- 3 klinčeky
- 1/2 PL červenej papriky
- 1 dcl octu
- 150 g cukru
- 1-3 feferónky (voliteľné)
- na špičku noža škorice
- 1 PL soli
- bobkový list
Zeleninu očistíme a pokrájame. Všetky suroviny dáme do hrnca, varíme asi 1,5 hodiny, priebežne miešame. Rozmixujeme, prepasírujeme a naplníme do fliaš. Sterilizujeme 20 minút, uložíme dole dnom a necháme pod dekou vychladnúť.
Ak si radi robíte domáce zásoby do špajze, pozrite aj ďalšie recepty na zaváranie.
Foodstyling: Daniela Petrovská
Ak vyskúšate domáci kečup podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela