logo

Pomarančová piškóta so želé a čokoládou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V tomto recepte sa mi podarilo spojiť predstavy o rýchlom, ale veľmi lahodnom koláči, aký som si nedávno v hlave vyskladala. Mal byť jednoduchý na prípravu, nadýchaný, aj šťavnatý a šmrncnutý citrusmi. A keďže pomaranče sú teraz všade, dala som ich aj do koláča. A tak vznikla príjemne osviežujúca pomarančová piškóta so želé a čokoládou.

Možno sa čudujete, či to má byť torta, alebo koláč a či jej ešte nechýba nejaký krém alebo tak. Trochu som chcela napodobniť tie piškóty z obchodu poliate želé a vrstvou čokolády. Akurát, že toto je domáci koláčik a ten je vždy stokrát lepší ako kupované sladkosti, súhlasíte? A navyše, dobre našľahaná a upečená piškóta je samo o sebe skvelý dezert, takže so želé a čokoškou navrchu je to konečná. Ak si ešte nie ste istí, pustite sa do pečenia. Budete sa oblizovať. ;-)

Pomarančová piškóta so želé a čokoládou:

Cesto:

  • 5 vajec
  • 120 g cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 5 PL rastlinného oleja
  • štipka bourbonskej vanilky
  • kôra a šťava z 1 pomaranča

Pomarančové želé:

  • 2 pomaranče
  • 1 kopcovitá lyžica zlatého klasu
  • 1-2 lyžice cukru

Čokoládová poleva:

  • 80 g horkej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny (asi 8 minút). Pridáme olej a šťavu z pomaranča. Zľahka vmiešame pomarančovú kôru, vanilku a múku s kypriacim práškom. Vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 24 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 st.C okolo 40 minút. Piškótu necháme vychladnúť. 

Na želé rozmixujeme dva ošúpané pomaranče a uvaríme ich s kopcovitou lyžicou zlatého klasu a cukrom. Natrieme na piškótu. 

Nad parou roztopíme čokoládu, pridáme lyžičku kokosového oleja a premiešame. Rozotrieme na vychladené želé a necháme stuhnúť (ak vydržíte, ja som nevydržala :))

Máte chuť na kráľovské sladké raňajky? Urobte si francúzsky toast s karamelizovaným pomarančom.

Ak vyskúšate pomarančovú piškótu podľa môjho receptu, podeľte sa o to dole v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.