logo

Bobaľky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Dodnes si pamätám z detstva ten pocit bezmocnosti, keď sme v škole mali pomenovať naše tradičné vianočné jedlá. Hlavným jedlom na Vianoce boli u nás doma vždy bobaľky. Ale to je predsa východniarsky výraz a ako sa to vlastne povie po slovensky? Veď doma sme ich nevolali nikdy inak a to sme vždy rozprávali po slovensky. Asi okrem slova bobaľky :) Tak som teda zistila, že spisovne sa povedia opekance a už som ich tak nikdy nenazvala. Pre mňa to vždy boli, sú aj budú bobaľky a na Vianoce ich jedávame s makom. Akurát môj otec si ich dáva s dusenou sladkou kapustou :) Na rybu a šalát sme potom vždy išli k babke, ale to už je iný príbeh…

Na bobaľky potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 balík sušeného droždia
  • 350 ml mlieka
  • 1,5 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajičko
  • vanilka
  • 70 g masla
  • rastlinný olej na vymastenie

Všetky suroviny zmiešame spolu a vymiesime rukou alebo v robote hladké a pružné cesto. Miesime približne 10-15 minút. Cesto necháme vykysnúť pri izbovej teplote asi hodinu. Rozdelíme na tri časti. Každú časť znova rozdelíme a rukami ušúľame valčeky. Nožom krájame kúsky cesta, ktoré ukladáme na olejom vymastený plech vedľa seba a každý kúsok vždy naolejujeme, aby sa jednotlivé kúsky nezlepili. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 st. C 15-20 minút do svetlohneda. Vyberieme z rúry a po 5 minútach (keď trochu vychladnú) rukami pooddeľujeme.

Jednotlivé kúsky pri ukladaní na plech potrieme olejom, aby sa pri pečení nezlepili.

Takéto hotové bobaľky môžeme použiť počas roka ako dukátové buchtičky, preliate pudingovým krémom. Na Vianoce ich podávame s makom.

Bobaľky s makom pripravíme tak, že ich zohrejeme (v mikrovlnke alebo nad parou) a sparíme ich trochou horúceho mlieka, aby zmäkli. Mak zmiešame s práškovým cukrom, maslo prepražíme. Bobaľky posypeme makom, prelejeme maslom a dobre premiešame.

Ak pripravíte bobaľky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.